Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 20:00 Osluškujmo i vršimo volju Očevu

/ sd

ČITANJA:

Pnz 4,32-34.39-40;

Ps 33,4-6.9.18-20.22;

Rim 8,14-17;

Mt 28,16-20

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!

I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Riječ Božju tumači vlč. Krešimir Cervelin:

Ove nedjelje slavimo svetkovinu Presvetoga Trojstva. Njome proslavljamo onaj najčvršći temelj naše vjere, ali ujedno i njezino najveće otajstvo. Sveto Pismo donosi nam mnoga mjesta na kojima vidimo kako se Bog doista objavio nama ljudima kao Trojedini, no ipak utjelovljenjem Sina Božjega – Isusa Krista Objava je postala potpuna. Znamo kako je Isus rekao svojim učenicima: „Tko je vidio mene, vidio je i Oca.“, a potom im i dao obećanje da će im poslati Duha Svetoga koji će ih voditi.

Prošlonedjeljnom proslavom Pedesetnice svjesni smo kako je to obećanje ispunjeno. Današnja nam Riječ Božja donosi sam kraj Matejeva evanđelja. Ono ipak u svoj fokus stavlja oproštajni govor Uskrslog svojim učenicima u Galileji prije svog uzlaska k Bogu. Oni dobivaju zadatak: učinite učenicima sve narode! Tako i nama danas Krist daje isti zadatak: naviještajte svojim riječima i djelima – cijelim svojim životom Trojedinoga Boga – Oca i Sina i Duha Svetoga.

Zaista po krštenju, koje je također dio propovijedanja Radosne vijesti, i mi smo dobili apostolat da živimo život dostojan Gospodina. Ipak, takvi kakvi jesmo, ponekad slabi i grešni, ne uspijevamo izvršiti danu nam zadaću. Dobro je svakoga dana predvečer zapitati se kako sam taj dan proveo s Bogom, jesam li svjedočio njegovu Ljubav svakome čovjeku, jesam li svojim djelima pokazao njegovo milosrđe? Upravo je to ono na što nas želi podsjetiti ova svetkovina – da smo od Boga primili poslanje. Ne trebamo se bojati ako nas budu progonili ili sumnjati hoćemo li to dobro činiti jer Onaj koji je uskrsnuo i nama, kao i svojim učenicima, neprestance ponavlja: „Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.“ Kako god izgledao naš dan Bog je s nama kako jučer, tako i danas, ali i sutra i u vijeke. Zato svojim životom naviještajmo Trojedinoga Boga na vrlo jednostavan način: osluškujmo i vršimo volju Očevu, slijedimo zapovijedi i primjer koji nam je dao Isus Krist – Očev Sin te budimo vođeni Duhom Svetim – Duhom Istine, našim Braniteljem i Tješiteljem.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja