Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 20:00 Dobri Pastir

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,8-12;

Ps 118,1.8-9.21-23.26.28.29;

1Iv 3,1-2;

Iv 10,11-18

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus:

»Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.«

Riječ Božju tumači don Goran Antunović:

Draga braćo i sestre dragi mladi,

slika Isusa kao Pastira je očaravajuća. Često je pastir smatran kao netko tko kao da nema što raditi pa je uz stado. S druge strane, pastir je onaj koji svoje stado čuva, pazi, ne dozvoljava da neprijatelj našteti njegovom stadu. Kažu da je najbolji pastir onaj koji se „čuje” ili „osjeti” po svojim ovcama, po svome stadu. I to je istina. Najbolji pastir je onaj kojeg njegovo stado prepozna kao takvo.

Isus uzima sliku Pastira. “Ja sam pastir dobri koji daje svoj život za svoje stado”. Tko bi dao život svoj za svoje stado? Samo onaj koji voli svoje stado i kojemu je do stada stalo. Isus je Pastir koji nije samo za neke, izabrane, posebne, nego za sve. On je tu da sve skupi u svoje stado, ne dozvoljava da se ijedna od ovaca izgubi. Želi sve u okrilju svoje ljubavi.

Isus je Pastir koji je spreman umrijeti za svoje stado. To nije najamnik, to nije netko tko radi za neki interes, novac ili privatnu zaradu, nego jednostavno Pastir koji čuva svoje stado. Pastir koji voli svoje stado, Pastir koji prepoznaje svoje stado i po tome stado prepoznaje njega.

Vrhunac pastirstva nije u tome da upravljaš stadom, nego da te stado prepoznaje kao Pastira, da se stado osjeća sigurno, zaštićeno i voljeno. U tom duhu, i po ljubavi Pastira ne preostaje nam ništa drugo nego dopustiti da nas taj isti Pastir voli. Biti voljen od Pastira koji se toliko žrtvuje za tebe daje ti slobodu da se i ti žrtvuješ i daješ za druge i za Boga.

Neka te dobri Pastir čuva i prati na tvome putu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja