Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 16:30 S. Kristina Adžamić: Blaženstva - put do kraljevstva nebeskog!

/ sd

ČITANJA:

Sef 2,3.3,12-13;

Ps 146,6c-7.8-9a.9bc-10;

1 Kor 1,26-31;

Mt 5,1-12a

Tekst evanđelja:

Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

“Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!”

“Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!”

Riječ Božju tumači s. M. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Današnje evanđelje o blaženstvima započinje divnom slikom Boga koji nikoga ne mimoilazi. Evanđelist Matej nam je zapisao kako Isus: Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. Susrećemo sliku Boga koji vidi svakog čovjeka. Bog ga gleda da bi ga još više ljubio. Prije smo susretali sliku Boga koji sve vidi i koji time plaši čovjeka. Sada vidimo sliku Boga koji vidi svakog čovjeka da bi ga još više ljubio. Ova slika otkriva nam Božje lice ljubavi.

Druga slika prikazuje: Isus sjedi: I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati… Onaj koji sjedi ima vlast i moć. Isus sjedi kao vladar. On poučava, govori o blagu ili bogatstvu, za kojim treba čeznuti ljudska duša. Isus to blago koje donosi sreću nabraja riječima koje smo čuli u evanđelju o blaženstvima. Isusove riječi blaženstva su put do sreće koju naviješta svakom čovjeku. U nekoliko mojih riječi sročila sam ovaj Isusov navještaj:

Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago siromasima duhom kojima je sve bogatstvo Bog i kraljevstvo nebesko. Biti od Boga ljubljen vječno je njihovo blago.

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago ožalošćenima koji svoju utjehu traže u Bogu, a ne u ovisnostima ovoga svijeta: alkoholu, drogi, kocki, … Oni će doživjeti Božju utjehu.

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago krotkima koji svoj pogled zaustavljaju na drugome, zastupaju potrebe drugih ljudi i ne gledaju samo sebe… Oni će baštiniti novo nebo i novu zemlju.

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago obespravljenima jer će u Bogu postići svoju pravdu. Pravdu koja dolazi iz Božjeg milosrđa. Blago obespravljenima koji znaju i mogu činiti drugome ono što su željeli da drugi njima učine.

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago nama ako smo milosrdni jer ćemo milosrđe primiti. Milosrđe putuje od srca k srcu. Zato od Boga molimo milosrdno srce.

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago moliteljima: Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni. Oni će postići srce slobodno za dobrotu i ljepotu Božju.

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago čovjeku koji moli Oče naš … Oprosti nam … kako i mi opraštamo dužnicima našim … jer oni su mirotvorci Božji, sinovi Oca nebeskog.

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago progonjenima zbog pravednosti kraljevstva nebeskog, odbačenima poradi Krista, jer su stekli blago vrijednije od čitavoga svijeta, blago vječnosti u kraljevstvu nebeskom.

Neka ovaj Isusov navještaj bude naš put do kraljevstva nebeskog, do života u zajedništvu s Bogom, gdje ćemo uživati vječnu sreću gledajući Božje lice ljubavi.

Danas u molitvama posebno molimo za mir: mir u svijetu, mir u Ukrajini, mir među narodima, mir među onima koji Boga traže, mir u srcu svakog čovjeka. Mir koji dolazi po Božjim mirotvorcima, snagom oprosta i Božjeg čovjekoljublja.

s. Kristina Adžamić, Služavka Maloga Isusa

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja