Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 16:30 Fra David Sedlar: Učimo kroz molitvu čuti pravi glas, glas Pastira, glas nade i ljubavi

/ sd

ČITANJA:

Dj 2,14a.36-40;

Ps 23,1-6;

1 Pt 2,20b-25;

Iv 10,1-10

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.

Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.«

Riječ Božju tumači fra David Sedlar:

Draga braćo i sestre!

U Ivanovom odlomku Isus govori o slikama iz svakodnevnog života. O pastiru i ovcama, vrataru, kradljivcima i razbojnicima te poznavanju i strahu, o dobrim i lošim stranama života. Ovce smo mi, oni koji ne mogu bez pastira voditi brigu o sebi. Zato u osobi pastira pronalazimo Isusa, Boga. On je Onaj koji se brine za svakoga od nas. Zna naša imena, naše potrebe i našu smotanost. Ali, s druge strane postoji netko tko želi iskoristiti našu neopreznost i natjerati nas na strah i bježanje. I ovo je prava prilika da kroz molitvu počnem učiti kako ćuti pravi glas, glas Pastira, glas nade i ljubavi. Tada ću moći razaznati koji glas treba slijediti, a koji glas treba zatomiti u svojoj duši.

Kada to shvatim bit ću spreman otvoriti vrata svoga srca, Onome koji život svoj polaže za svoje ovce. Isus će kao dobar pastir voditi brigu o mojem životu te će me unatoč mnogim razbojnicima, koji će pokušavati utjerati strah u moje kosti, dovesti na vječne pašnjake. Jer On je vratar koji me pušta da uđem u život u izobilju, život koji nema kraja. Kradljivac ili Sotona pokušat će iskoristiti svaki trenutak kada u mom životu bježim od pastira, pokušavajući me lažnom nadom ukrasti i pogubiti. Nemoj misliti da Bog nije tu. On je tu, cijelo vrijeme bdije nad svojim ovcama, ali tvoja sloboda daje ti mogućnost da odlutaš iz stada. Vrati se, jer ono što kradljivac nudi, završava ovozemaljskim životom. Daj svoju slobodu Dobrom Pastiru koji će kroz tebe drugima pokazati put i prolaz u život koji ne završava ovdje nego se nastavlja u Očevoj ljubavi.

fra David Sedlar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja