Budi dio naše mreže

NEDJELJA 18:00 Grad na gori (3/3) - stota obljetnica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu

'Na čast Božju i dobro čovjeka' stoljeće istječe otkako na brežuljku Voćarske ulice u Zagrebu djeluje Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti i generacije mladih priprema za radosni život na obogaćenje mnogima. U posljednjoj od tri emisije, rođendanskoj, dočarat ćemo vam bogatstvo ove odgojno obrazovne ustanove uz pomoć ravnateljice i bivših učenika koji su se u ovoj gimnaziji izgrađivali. Na njihovoj web stranici napisano je 'Od osnivača nasljedujemo duh vjere, ufanja i ljubavi; od prethodnika upornost, mudrost i znanje.'

/ skg

Nadbiskup Juraj Haulik osnovao je 1854. godine „Nadbiskupski licej“ s planom i programom obrazovanja za 7. i 8. razred zagrebačke gimnazije. Licej se 1920. godine proširio i na višu gimnaziju. Ondašnji Jugoslavenski episkopat podnio je predstavku Povjereništvu za prosvjetu i vjere u Zagrebu, da novoj gimnaziji podijeli pravo javnosti s pravom izvršavanja ispita zrelosti i izdavanja za državu valjanih svjedodžbi ispita zrelosti. Pavao Lončar i monsinjor Janko Šimrak, narodni poslanik Hrvatske pučke stranke, uspjeli su isposlovati pravo javnosti pred državnim vlastima 25. listopada 1920. godine i tog je dana, možemo tako reći, osnovana Nadbiskupska klasična gimnazija.

Kako bismo upoznali slavljenicu porazgovarat ćemo s ravnateljicom prof. Ljubom Duvnjak te bivšim učenicima biskupom Vladom Košićem i Bugom Marijom Šimić. Na kraju emisije donosimo rođendanske čestitke. Glazba u emisiji odabrana je zahvaljujući trudu profesorice Nadbiskupske klasične gimnazije Ankice Juričić. Emisiju je uredila Snježana Kirinić Grubić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja