Budi dio naše mreže

Koliko smo zauzeti u širenju istine o pravom Bogu?

Ni u Isusovo vrijeme nije svima odgovaralo da se čuje istina o pravom Bogu. A kako je danas? Riječ Božju tumači fra Draženko Tomić.

/ sd

ČITANJA:

od dana: Zah 8,20-23;

Ps 87,1-7;

Lk 9,51-56

 

Tekst evanđelja:

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu. I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijsko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.

 

Jeste li možda kad putovali u neke zemlje za koje je potrebna putna isprava zvana viza? Npr. u SAD? Jeste li dugo čekali u redu, ispunjavali beskrajne formulare, obavljali obavjesne razgovore, živjeli u neizvjesnosti hoćete li dobiti toliko željeno dopuštenje za putovanje? Jeste li se upitali zašto je to tako?

Ili da postavimo pitanje na drugi način: Bi li sve te procedure morali proći da ste, recimo, britanski državljanin? Odgovor je jasan i nedvosmislen: Vi imate barijeru za ulazak na teritorij jedne države zato što dolazite sa teritorija države koja se pod ovim ili onim vidom smatra opasnom, zbog predrasuda ili stvarnih razloga. Viznim režimom dotična država štiti svoj poredak i stečevine.

Možemo reći da je slično bilo i sa Isusom kada je on trebao ući u jedno samaritansko selo. Nisu ga primili zato što je išao u Jeruzalem. Rekli bismo da nije dobio tranzitnu vizu. Nije moguće da ti Samaritanci nisu čuli bar nešto o tom putujućem proroku koji liječi bolesne i čini čudesa. Ali, predrasuda je bila jača, običajni zakon čvršći. Otklonili su posjet čovjeka koji im je mogao pomoći. Pitate se zašto?

Vratimo se joj jednom viznom režimu. Rekosmo da se tim sustavom zemlja štiti od ovih ili onih ljudi i država, teroriste ili pojedinaca i skupina koje će ugroziti socijalnu ravnotežu. Čime je to Isus mogao ugroziti ravnotežu u samaritanskom selu. Čini se istinom o pravom Bogu. Nekom nije odgovaralo da se ta istina čuje.

Kako je Isus reagirao? Produžio je dalje. Možda i zato što je i sam svjestan snage predrasude, ili zato što je znao da njihov čas još nije došao. Posebno je pak pitanje što stanovnici samaritanskoga sela propustili. Netko reče: Bojim se Boga koji prolazi pored mene.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja