Budi dio naše mreže

Koliko nam je stalo do Radosne vijesti?

Čitam i gledam kako kršćane zbog vjere redovito muče i ubijaju diljem svijeta. I ja mogu očekivati protivljenje onih koji se suprotstavljaju Gospodinovu evanđelju. Isus očekuje od nas da živimo izvan svojih sigurnosnih zona te nas izaziva da branimo svoju vjeru. Riječ Božju tumači vlč. Perica Matanović.

/ sd

ČITANJA:

Post 46,1-7.28-30;

Ps 37,3-4.18-19.27-28.39-40;

Mt 10,16-23

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: »Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. Pred upravitelje će vas i kraljeve vodit poradi mene, za svjedočanstvo njima i poganima. Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama! Brat će brata predavati na smrt i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. Svi će vas zamrziti zbog imena moga. Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen. Kad vas stanu progoniti u jednom gradu, bježite u drugi. Zaista, kažem vam, nećete obići gradova izraelskih prije nego što dođe Sin Čovječji.«

 

Kad pogledamo današnje evanđelje u cjelini, mogli bismo reći da Isus iznosi svojim učenicima realno stanje koje ih očekuje u svijetu. Zanimljivo je kako im nije pokušao prikazati stvari u boljem svjetlu, nego onakve kakve zapravo jesu. Nakon što sam prvi put pročitao ovaj evanđeoski odlomak, pomislio sam da je Isus ipak malo pretjerao jer spominje teške situacije kroz koje trebaju proći njegovi učenici: “predavat će vas vijećima i bičevati u sinagogama, zamrzit će vas zbog mog imena.” Nije li to ipak malo previše za običnog čovjeka? Tko bi htio krenuti za Isusom, ako će ga sve ovo zadesiti? Apostoli u tom trenutku najvjerojatnije nisu ni uspjeli u potpunosti razumjeti što im je rekao.

Visoka je cijena koju trebaju platiti ako žele naviještati Radosnu vijest. Ovo čitanje jasno produbljuje sliku o njezinoj veličini. Ništa nije tako vrijedno kao spasenje i ništa se ne može usporediti s njime. Zato se i plaća najviša cijena. Pavao nam govori u Filipljanima: „Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram: da Krista steknem“.

Odvajanje vremena, odricanje, umiranje sebi, opraštanje i iskazivanje ljubavi košta. Koliku smo cijenu sami spremni platiti kao oni koji naviještaju Krista? Jesmo li uopće spremni ili ćemo se povući u trenucima kada sami trebamo istupiti? Odgovor će nam pokazati koliko nam je zapravo stalo do Radosne vijesti i koliko ju stvarno poznajemo.

Čitam i gledam kako kršćane zbog vjere redovito muče i ubijaju diljem svijeta. I ja mogu očekivati protivljenje onih koji se suprotstavljaju Gospodinovu evanđelju. Isus očekuje od nas da živimo izvan svojih sigurnosnih zona te nas izaziva da branimo svoju vjeru. Gospodine, molim te, ojačaj mi vjeru. Daj mi hrabrosti da ne odstupim od vršenja tvoje volje. Isus zahtijeva od učenika ustrajnost unatoč činjenici progona s kojima će se susresti dok budu naviještali Radosnu vijest. Uvjerava ih da se ne trebaju bojati jer će sila Duha Svetoga govoriti i djelovati kroz njih. Gospodine, pošalji svoga Svetoga Duha kad se osjećam pritješnjen duhovnim borbama i progonima u svome životu. Pomozi mi vjerovati u snagu tvoga Duha, samoga božanskog života u meni, koji me vodi putovima istine i ljubavi. Gospodin Isus poučava dvanaestoricu kako da ustraju u vremenima progona. Upozorava ih da će se zbog njega suočiti s neprijateljstvima i mržnjom, no nastavit će svjedočiti za njegove vrjednote. Konačno Gospodinovo obećanje i sigurnost jest to da će se spasiti onaj tko ustraje do kraja. I kao što Otac nije napustio Isusa u njegovu času, tako ni kršćani neće biti napušteni u vremenima teškoća i progona. Naprotiv, Duh Božji će ih prosvijetliti i ojačati. Gospodine, daj mi hrabrosti i jakosti tvojega Duha da ustrajem i svjedočim, posebno u izazovnim životnim okolnostima. Kakvog li poslanja! Isusovi učenici trebaju propovijedati vjerskim i svjetovnim moćnicima temeljnu poruku da je Božje Kraljevstvo već na zemlji. Njihov će dobitak biti neizbježno progon, izdaja, zatvaranje, mučenje. Čak i tada oni trebaju govoriti hrabro sa svom jednostavnošću, sigurni u Duha Svetoga. Ako ustrajemo u svojim uvjerenjima možemo iskusiti kritiku, čak i u vlastitoj obitelji ili od članova zajednice. Ali nismo sami: mi smo glasnogovornici Duha Svetoga kada sudjelujemo na duhovnim susretima i kada nastojimo promicati vrjednote evanđelja. Koliko često mi Isus želi mir i govori mi da ne budem zabrinut! On zna da postoje stvari koje me vuku prema dolje. Duh Božji govori po meni: nastojat ću ne iznevjeriti dragoga Boga i ispuniti sva očekivanja koja Bog ima od mene. Pristajanje uz Isusa je dugoročno. Njegova pomoć u teškim vremenima neće izostati i naša vjera u njega može nas dovesti u sukob s najbližima. Uspoređeni smo s ovcama, a one nalaze put do svoga pastira čak i kada su okružene vukovima. Držimo svoj pogled usmjeren prema Isusu Dobrom Pastiru koji nas vodi na najizvrsnije pašnjake.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja