Budi dio naše mreže

EU IZBORI 2024.

PRAVILA O POSTUPANJU HRVATSKOGA KATOLIČKOG RADIJA TIJEKOM IZBORNE PROMIDŽBE ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT 2024. GODINE

U skladu s Pravilima o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe (NN 118/2014), te Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske (NN 92/10, 23/13 i 143/13), Hrvatski katolički radio će tijekom izborne promidžbe omogućiti svim sudionicima izbora – predstavnicima kandidacijskih lista, da pod jednakim uvjetima mogu iznositi svoje programe i predstaviti se javnosti.

1. Redovni program

U redovnom programu HKR će pozivati građane da izađu na izbore. U redovnom informativnom programu HKR će informirati birače/građane o pravilima glasanja kao i o izbornom sustavu. U redovnom informativnom programu prenosit će se priopćenja i relevantne obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva, Etičkog povjerenstva, Ustavnog suda kao i promatrača izbornog procesa iz redova nevladinih udruga, odnosno – sve informacije koje su dostupne, a koje uredništvo HKR-a smatra bitnima za izbore i izborni postupak.

Redakcija zadržava pravo konačnog oblikovanja izvješća, vijesti i priopćenja u skladu sa svojim uredničkim konceptom. HKR će tijek izborne promidžbe prenositi nepristrano imajući stalno u vidu interes javnosti. Pritom se neće dopustiti mogući pokušaji sudionika izbora da na bilo koji način utječu na sadržaj emisije.

U okviru informativnih emisija, izvještavanje o redovitim aktivnostima državnih i dužnosnika lokalne i regionalne samouprave provodit će se bez navođenja njihove kandidature na izborima i/ili članstva u stranci.

Novinari HKR-a u informativnom programu ne smiju iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili simpatije, niti će izravno niti posredno sudjelovati u izbornoj promidžbi.

2. Posebne izborne emisije

HKR će u posebnim emisijama u trajanju od 5 minuta omogućiti jednom sudioniku izbora jedne od stranačkih, koalicijskih ili kandidacijskih lista predstavljanje programa. Redoslijed emitiranja snimljenih emisija utvrdit će se ždrijebom. Predstavljanje programa moguće je isključivo u studiju Hrvatskoga katoličkog radija, Ksaverska 12A u Zagrebu, unaprijed snimljeno, bez mogućnosti uključivanja telefonom u program. Emisije će se snimati najmanje 24 sata uoči emitiranja. Emisije se neće kratiti niti ponavljati snimanje, a odstupanje od trajanja od 5 minuta smije biti najviše 15 sekundi.

O predstavniku koji će ih predstavljati, stranke/koalicije/kandidacijske liste odlučuju samostalno. Ako se njihov predstavnik ne pojavi na dodijeljenom terminu snimanja, smatrat će se da je stranka/koalicija/kandidacijska lista odustala od predstavljanja.

Utvrđeni termini snimanja predstavljanja ne mogu se naknadno mijenjati.

Posebne izborne emisije uređuje i vodi novinar/urednik HKR-a, bez uključivanja slušatelja.

Kandidatima se tijekom predstavljanja neće dopustiti da u svojim govorima šire vjersku, nacionalnu i spolnu mržnju, niti nošenje bilo kakvih obilježja, osim stranačkih.

O dobivenim terminima, javnost i sve zainteresirane strane, Hrvatski katolički radio izvijestit će na svojim internetskim stranicama.

3. Posebni izborni blokovi

Hrvatski katolički radio može – isključivo po svojoj uredničkoj procjeni – u posebnim izbornim blokovima, koji će od redovnog dijela informativnog programa biti odvojen jedinstvenim jingleom, prenositi vijesti, izvješća s predizbornih skupova, priopćenja, i sve ostalo što smatramo izbornom promidžbom. Izvor tih informacija su vijesti iz servisa HINA-e i drugih novinarskih izvora, te priopćenja, obavijesti i dopisi stranaka/koalicija, kandidata i njihovih izbornih stožera. Sudionike izbora podsjećamo da svoje materijale mogu slati na adresu elektroničke pošte: info@hkm.hr

Redakcija zadržava pravo konačnog oblikovanja izvješća, vijesti i priopćenja u skladu sa svojim uredničkim konceptom. HKR će tijek izborne promidžbe prenositi nepristrano imajući stalno u vidu interes javnosti. Pritom se neće dopustiti mogući pokušaji sudionika izbora da na bilo koji način utječu na sadržaj emisije.

4. Predizborna sučeljavanja kandidata

Hrvatski katolički radio neće organizirati sučeljavanja kandidata.

5. Plaćeni oglasi, sponzorirane emisije

HKR u svom programu tijekom izborne promidžbe može emitirati plaćene oglase ili reklamne spotove u skladu s postojećim Cjenikom HKR-a, ali uz prethodnu suglasnost uredništva. Promidžba će biti odvojena jingle-om od preostalog programa kako bi javnost mogla jasno raspoznati da je riječ o plaćenoj promidžbenoj poruci.

6. Izborna šutnja

Tijekom izborne šutnje, HKR će se suzdržati od svega što se smatra izbornom promidžbom.

dr. sc. Siniša Kovačić

glavni urednik Hrvatskoga katoličkog radija – Hrvatske katoličke mreže

preč. doc. dr. Krunoslav Novak

v.d. ravnatelja Hrvatskoga katoličkog radija – Hrvatske katoličke mreže

EUROPSKI IZBORI Redoslijed snimanja i emitiranja predstavljanja lista i kandidata

Redoslijed snimanja i emitiranja predstavljanja kandidacijskih lista za Izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske na HKR-u.

Zakonska je obveza Hrvatskoga katoličkog radija kao medija s nacionalnom koncesijom u RH osigurati prostor predstavljanja kandidacijskih lista za Izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 9. lipnja 2024. godine. Ovdje objavljujemo datum i vrijeme snimanja i emitiranja predstavljanja slušateljima HKR-a.

Državno izborno povjerenstvo 24. travnja 2024. u 15 sati objavilo je pravovaljane

predložene liste i zbirnu listu za Izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 9. lipnja 2024. godine. Sve pravovaljane kandidature objavljene su istodobno na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr te je time počela izborna promidžba, koja traje do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 7. lipnja 2024. do ponoći.

Raspored predstavljanja HKR je odredio ždrijebom 24. travnja u 17:03 (snimak ekrana u nastavku).Termini snimanja i emitiranja predstavljanja nalaze se u nastavku objave.

REDOSLIJED SNIMANJA PREDSTAVLJANJA KANDIDACIJSKIH LISTA ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE 2024. GODINE

UTORAK, 14. SVIBNJA

12:00 Zelena alternativa – ORaH
12:10 A – HSP – Dražen Keleminec
12:20 KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA – NINA SKOČAK
12:30 REPUBLIKA
12:40 HSU
12:50 SDP, “DO i SIP”, CENTAR, HSS, GLAS
13:00 RF
13:10 IDS, NPS, SDSS, SOCIJALDEMOKRATI, HSLS, PGS, REFORMISTI, UNIJA, ISU – PIP, HNS, RI, DEMOKRATI
13:20 PH
13:30 POKRET ZA MODERNU HRVATSKU

SRIJEDA, 15. SVIBNJA

12:00 UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU
12:10 RIČARD NEZAVISNI
12:20 AGRARNA STRANKA – POKRET ZA HRVATSKU POLJOPRIVREDU
12:30 MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HSP
12:40 JAVNO DOBRO
12:50 HDZ
13:00 KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA – LADISLAV ILČIĆ
13:10 PRAVO I PRAVDA
13:20 DA
13:30 MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA

ČETVRTAK, 16. SVIBNJA

12:00 OIP
12:10 HSGO
12:20 DP
12:30 SIP
12:40 POKRET ZA ŽIVOTINJE

REDOSLIJED EMITIRANJA PREDSTAVLJANJA KANDIDACIJSKIH LISTA ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE 2024. GODINE

SRIJEDA, 15. SVIBNJA

13:15 Zelena alternativa – ORaH
13:20 A – HSP – Dražen Keleminec
13:25 KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA – NINA SKOČAK
13:30 REPUBLIKA
17:40 HSU
17:45 SDP, “DO i SIP”, CENTAR, HSS, GLAS
19:20 RF
19:25 IDS, NPS, SDSS, SOCIJALDEMOKRATI, HSLS, PGS, REFORMISTI, UNIJA, ISU – PIP, HNS, RI, DEMOKRATI
19:30 PH
19:35 POKRET ZA MODERNU HRVATSKU

ČETVRTAK, 16. SVIBNJA

13:15 UMIROVLJENICI ZAJEDNO, SU, BUZ, DSU
13:20 RIČARD NEZAVISNI
13:25 AGRARNA STRANKA – POKRET ZA HRVATSKU POLJOPRIVREDU
13:30 MOST, HRVATSKI SUVERENISTI, HSP
17:40 JAVNO DOBRO
17:45 HDZ
19:20 KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA – LADISLAV ILČIĆ
19:25 PRAVO I PRAVDA
19:30 DA
19:35 MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA

SUBOTA, 18. SVIBNJA

17:40 OIP
17:45 HSGO
19:20 DP
19:25 SIP
19:30 POKRET ZA ŽIVOTINJE

Zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja