Budi dio naše mreže

Izabiremo li Isusov put?

Hodeći Isusovim putem, putem dobra, nećemo pogriješiti i bit ćemo prava djeca našega Oca koji je na nebesima. Riječ Božju tumači preč. Josip Ivešić.

/ sd

ČITANJA:

2Kor 6,1-10;

Ps 98,1-4;

Mt 5,38-42

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onome tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.«

 

Božja riječ koji puta djeluje vrlo zbunjujuće. Isus Krist sama dobrota i ljubav, poziva svoje učenike i govori im: „Ne opirite se Zlomu“. Kako i na koji način razumjeti ovu poruku? Osobito danas, kada se čini da sve više vrijedi ona uzrečica dobar i glup su braća. Osobito danas kada se nikako ne isplati biti dobar, a prema onom koji mi uzvraća zlom i pogotovo. Danas ne samo da se zlo mjeri na isti način, nego se i dobrota važe i odvaguje. Već u obiteljskom domu upijamo to, da ako smo bili dobri, primit ćemo dobro, ako nismo bili dobri dobru se ne možemo nadati. Budi dobar prema onom tko je dobar prema tebi, ali ne daj da te itko pravi budalom. Ako tebi netko nešto ponudi, ponudi i ti njemu, inače čuvaj svoje. Puno je primjera danas, iz svakodnevnog života gdje smo naučili da činimo dobro onima koji su to „zaslužili“, a da na zlo uzvratimo na isti način ili da ga barem pokušamo izbjeći. Što ćemo onda s Isusovom porukom: pljusne li te tko po jednom obrazu okreni mu i drugi, tko hoće tvoju donju haljinu daj mu i gornju, ako moraš s nekim hodati jednu milju idi dvije, i daj svakome tko od tebe štogod traži? Mogao bi netko to razumjeti ovako: Da, ti si Isuse bio Bog, tebi je to bilo lako, a mi smo samo ljudi, moramo katkada po našim pravilima. Ili, lijepo je to tko tako može, ali ja ne mogu. Ili opet, to je ipak previše, Bog to od mene ne traži.

No, kao vjernici ne smijemo zanemariti Božju riječ: Čuli ste da je rečeno… a ja vam kažem. Isusova riječ nije bila novina samo u njegovo vrijeme, ona je uvijek nova i uvijek izazovna, a osobito danas. Zlo se može pobijediti i prevladati jedino dobrotom. Mržnja jedino ljubavlju. Sumnja jedino čvrstom vjerom. Smrt jedino novim životom u Kristu. Stoga, u današnjem danu izaberimo Isusov put, put dobra. Tim putem hodeći, nećemo pogriješiti i bit ćemo prava djeca našega Oca koji je na nebesima. Koji je svoju ljubav i naklonost prema nama posvjedočio darujući nam ono najvrednije: sebe samoga, u svome Sinu Isusu Kristu. U Njemu je Zlo pobijeđeno Dobrim.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja