Budi dio naše mreže

Gospodin i danas traga za obraćenicima

Isus nas ne uči samo tragati za dobrim nego i prepoznati dobro mimo niza razočarenja koja svakodnevno ranjavaju. Riječ Božju tumači fra Josip Repeša.

/ sd

ČITANJA:

Iz 58, 9b-14

Ps 86, 1-6

Lk 5, 27-32

Tekst evanđelja:

“U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«

Dragi prijatelju, mir tebi!

Ako imaš nešto lijepo kod sebe i želiš podijeliti, koga biraš za tu ugodnost? Vjerujem da nam je zajednička navika tada izabrati dragu osobu. Dragu voljenu osobu darujemo dobrim darovima, nešto u čemu se svi radujemo i obogaćujemo. Ništa to nije neobično, čudno. Možemo li povjerovati da nam je u tome sličan i naš Gospodin?

Možda? Ili nije?

Vjerujem da je i naš Gospodin takav, ali ipak ne u potpunosti kako mi to zamišljamo. Pojam „draga osoba“ može imati raznih tumačenja. Uzimamo ona koja su nam bliska. Draga osoba je ona koja nam svojom prisutnošću, dobrotom, lijepim gestama čini zadovoljstvo. Takvu osobu tražimo, očekujemo. Može li se tako među naše „drage osobe“ provući i oni koji nas svojim gestama vrijeđaju, koji nas potkradaju, čine tužnima? Teško. Takvi pripadaju nekim drugim skupinama. Te izbjegavamo osobno ali komentiramo iza leđa. Nekad, iznervirani nizom loših situacija, glasno ćemo napasti ili tiho iza leđa ogovarati. Moramo pronaći neki balans pred nizom loših situacija koje imamo od takvih ljudi. Gospodin, On ipak s nama u tome nije jednak. Gospodin će se baš oko takvih potruditi i potvrditi trudom da su i takvi Njemu dragi i potrebni. Jedan od takvih je i osoba iz današnjeg evanđeoskog odlomka, Matej carinik.

„U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«“

Zanimljiv je Isusova interes za konkretnog grešnika, koji se svojim poslom dao uvući u grešne navike. Njegova želja za blizinom Mateja Levija otkriva kako ispod naslaga lošega ipak treba vidjeti dobru dušu za koju se valja boriti. Isus nas ne uči samo tragati za dobrom nego i prepoznati dobroga mimo niza razočarenja koja svakodnevno ranjavaju. Odbaciti brzo grešnika je pokopati nadu u obraćenje i dati prednost osudi i odbacivanju. Isus je svojom gestom dobio obraćenika, apostola, evanđelistu. Onaj grešni carinik je ostala samo ružna uspomena.

Gospodin i danas traga za obraćenicima, potiče nas na zajedništvo potrage. Jer, ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Isus nije došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.

Može pronaći mene i moje bližnje.

Mir tebi!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja