Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 7:30 "Abraham, otac vaš, usklikta što će vidjeti moj Dan."

/ hkr

 

Dnevna čitanja:

Post 17, 3-9

Ps 105 , 4-9

Iv 8, 51-59

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus Židovima: »Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka.« Rekoše mu Židovi: »Sada vidimo da imaš zloduha. Abraham umrije, tako i proroci, a ti kažeš: ‘Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti smrti dovijeka.’ Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?« Odgovori Isus: »Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa. Ima koji me slavi — Otac moj, a vi velite da je on vaš Bog, no ne poznajete ga, a ja ga znam. Ako vam reknem da ga ne znam, bit ću lažac jednak vama. No znam ga i riječ njegovu čuvam. Abraham, otac vaš, usklikta što će vidjeti moj Dan. I vidje i obradova se.« Rekoše mu nato Židovi: »Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?« Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!« Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.

Razmišljanje je pripremio vlč. Kristijan Zeba:

Današnje evanđelje donosi nam Isusov govor o našem spasenju. Možemo to prepoznati u prvom dijelu evanđelja koji glasi: »Zaista, zaista, kažem vam: ako tko čuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka.“ Zapravo, smisao ove poruke je vrlo jednostavna: Isus nas potiče na ispravan put i način življenja kojeg trebamo nositi u sebi. Važno je svakog dana i u svim životnim prilikama koje
nas svakodnevno sustižu, živjeti njegovu riječ. Svi smo svjedoci kako u životu nailazimo na svakodnevne poteškoće te nailazimo na razna iskušenja. Stoga je važno prigrliti Isusovu riječ i primjer i ići hrabro naprijed do konačnog cilja. Odlomak današnjeg evanđelja završava sa ponovljenom riječi: „Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!“ Isusove riječi uznemirile su Židove koji su pograbili kamenje da bace na nj.

I mi često doživimo neprihvaćanje i nerazumijevanje drugih, ali važno je ostati ustrajan i kad nam je najteže i kad smo osamljeni u svojoj vjeri i stavovima. Veliki korizmeni tjedan odmiče, a poruke iz odlomaka evanđelja sve su snažnije. Isusove riječi su zahtjevnije, što nama vjernicima potvrđuje tezu kako riječ Božja nije nimalo jednostavna i odmah shvatljiva. Neka nas Duh sveti jači i snaži u navještavanju riječi i djela Božjih. Ostanimo Kristovi do kraja uz snažnu poruku njegova sljedbenika, a nama omiljenog profesora Tomislava Ivančića:

„ Kad uvježbaš to da postaneš darežljiv,

da se veseliš kad netko drugi uspije,

da si jednostavan, skroman, ali čestit i iskren.

TI najprije uživaš u tome, a tvoje zdravlje raste jer onda si duhovno zdrav,

a to se onda konvertira na psihofizičko zdravlje.

Ti postaješ ČOVJEK.

SRETAN.“

Vlč. Kristijan Zeba, župnik župe Svetoga Križa na Srdočima u Rijeci.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja