Budi dio naše mreže

Budimo Isusovi mudri i radosni učenici

Snaga Duha Svetoga ne može u nama djelovati, ako joj ne dopustimo ili zatvorimo srce pred milošću Božjom. Riječ Božju tumači vlč. Kristijan Zeba.

/ sd

ČITANJA:

Post 22,1-19;

Ps 116,1-6.8-9;

Mt 9,1-8

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetome: »Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!« A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: »Ovaj huli!« Prozrevši njihove misli, reče Isus: »Zašto snujete zlo u srcima? Ta što je lakše reći: ‘Otpuštaju ti se grijesi ili reći: ‘Ustani i hodi?’ Ali da znate da je vlastan Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe.« Tada reče uzetomu: Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!« I on usta te ode kući. Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima.

 

Odlomak današnjeg evanđelja prikazuje Isusov čin ozdravljenja bolesnog čovjeka. Bilo bi dobro istaknuti kako se Isusovo izlječenje bolesnika ne odnosi samo na tjelesno ozdravljenje, nego i na potpuno duhovno ozdravljenje. Zato Isus govori: “Hrabro, sinko, opraštaju ti se svi grijesi“. U Isusovo vrijeme, bolesti su se smatrale posljedicom grijeha koje je učinio bolesnik ili njegovi roditelji. Svojim postupcima, Isus nam pokazuje tko je On. Isus nije tarot majstor ili bioenergičar kojih danas naše društvo posjeduje u velikom broju. Takav profil pomoći vrlo je popularan i prisutan u svim dobnim granicama, a ljudi se svakodnevno upuštaju u takve seanse i ruke lažnih čuda. Isus je Bog, stoga nam i poručuje: „Vlastan je Sin čovječi na Zemlji otpuštati grijehe“. Važno je da svatko od nas koji ispovijeda vjeru u Krista Uskrsloga otvori Njemu srce i dušu u potpunosti kako bi i nas Isus izliječio od bolesti današnjeg vremena i društva u kojem živimo i borimo se opstati. Snaga Duha Svetoga ne može u nama djelovati, ako joj ne dopustimo ili zatvorimo srce pred milošću Božjom. Isus prije čina ozdravljenja bolesnika, uviđa kako čitamo njihovu vjeru. Upravo Isus za naše vječno spasenje i pomoć u ovome svijetu ostavlja nama vjernicima svete sakramente od kojih su nam osobito važni ispovijed i pričest. Pozvani smo da uvidimo važnost i veličinu spomenutih sakramenata koji nam pomažu osloboditi se grijeha i unutarnjeg tereta kojeg imamo i prenosimo iz dana u idući dan. Nije bez razloga rečeno da kakav je čovjek iznutra da tako isijava izvana. Današnje misli iz evanđelja završiti ćemo posljednjim riječima pokojnog gospodina Stevea Jobsa koji je u svijetu računalne industrije dosegnuo vrhunac.

„Bog nam je dao osjetila da osjetimo ljubav u svačijem srcu, a ne iluzije koje nam donosi bogatstvo. Bogatstvo koje sam osvojio u životu ne mogu ponijeti sa sobom, ali mogu ponijeti uspomene kao rezultat ljubavi. Materijalne stvari koje se izgube mogu se pronaći. Ali postoji jedna stvar koja se ne može nikada pronaći kada se izgubi, a to je ŽIVOT.“ Neka nam Gospodin Isus učitelj i spasitelj pomogne da u ovom svijetu budemo njegovi mudri i radosni učenici.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja