Budi dio naše mreže

Božja providnost

Možemo li promisliti kako je ovaj tjedan nakon nedjelje Uskrsa, ne samo tjedan Uskrsa, nego tjedan dopunske škole života. Možemo li primijetiti koliko puta Gospodin ponavlja životne situacije, susrete s ljudima koje pokušavamo izbjeći, a on strpljivo i polako – ponavlja. Očekuje naš novi početak koji će i nas i okolinu razveseliti, ispuniti. Riječ Božju tumači fra Josip Repeša.

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,1-12;

Ps 118,1-2.4.22-24.25-27a;

Iv 21,1-14

 

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus se ponovno očitova učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo«. A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite riba što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!« I nitko se od učenika ne usudi upitati ga: »Tko si ti?« Znali su da je Gospodin. Isus pristupi, uze kruh i dade im, a tako i ribu.

To se već treći put očitova Isus učenicima pošto uskrsnu od mrtvih.

 

Dragi prijatelju, koliko si puta postavio pitanje ili misao o tome kako funkcionira Božja providnost? Providnost, Božji direktni zahvat u ljudske odnose. Ali istovremeno, zahvat, usmjerenje koje poštuje našu slobodu. Imam često osjećaj kako Boga, promatrajući ljudskim očima površno doživljavamo, vidimo, osjetimo. S njim komuniciramo na ljudski način. Ništa čudno, ljudi smo. Ali stvarno kako Bog svojom providnošću utječe na tijek ljudskih zbivanja poštujući našu slobodu izbora. Jednostavno, Bog pripremi više dobrih opcija i tiho, ponizno stavlja pred naše poglede. Ponudi nam lijepe smjerove napretka po kojem i mi i okolina rastemo u Gospodinu, donoseći obilje plodova. A zauzvrat traži našu suglasnost, osmijeh i srce. Svo troje će nam višestruko vraćati obogaćeno lijepim iskustvima. Ako odbijemo Njegovu ponudu, strpljivo će nam ponuditi 10 novih dobrih kako bi nas održao na dobrom kursu našeg životnog putovanja.

Osluškujući današnji evanđeoski odlomak možemo primijetiti kako se radnja ponavlja nakon Uskrsa. U trenucima kada Petar i ostali apostoli pomišljaju kako je Gospodin uzeo predah od njih Petru se vraća stara želja, na korijenima, na obali Genezaretskog jezera. Na ribarenju Petar i apostoli obnavljaju sjećanja. Nije poznato je li to stara Petrova lađa ili su je od nekog posudili. Vrijeme u kojem pomišljamo, kao Petar, da nas je Gospodin malo zapustio redovito je vrijeme izazova, kada nam se vraćaju sjećanja koja nas vuku natrag, kada nam je bilo lijepo. Petru ponovno ne ide od ruke, kao na početku evanđeoske priče kada smo ga upoznavali. No, Gospodin ponovno čeka na obali, ponovno pita ima li što od ulova, ponovno poziva da bace mreže u vodu. I ponovo bogat ulov. Koliko god pokušavali sami u životu graditi odnos često shvatimo da bez Gospodina jednostavno ne ide. Vrijedi surađivati, pokušati ponovno. Gospodin to želi, ponoviti isto ali uspješnije.

Dragi prijatelju, možemo li promisliti kako je ovaj tjedan nakon nedjelje Uskrsa, ne samo tjedan Uskrsa, nego tjedan dopunske škole života. Našega života pred Gospodinom. Možemo li primijetiti koliko puta Gospodin ponavlja životne situacije, susrete s ljudima koje pokušavamo izbjeći, a on strpljivo i polako – ponavlja. Navodi nas na dobro, nenametljivo i dobronamjerno. Očekuje naš novi početak koji će i nas i okolinu razveseliti, ispuniti. To je Gospodnji odgovor na mnoge naše ponavljane molitve za mir i dobro. Bog želi pozitivno odgovoriti na molitve, ali u tome računa na nas i našu pomoć.

Danas ćeš opet susresti toliko istih ljudi, situacija. Postaju nekad dosadne, zar ne? Ali, pokušaj u istom na drugačiji način, bolji. Gospodin je blizu, pobrinut će se za tebe i pomoći.

Mir tebi!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja