Budi dio naše mreže

NEDJELJA 18:00 "O istinitosti euharistijskoga čuda u Ludbregu"

U novoj programskoj sezoni Hrvatskoga katoličkog radija, svake posljednje nedjelje u mjesecu od 18 sati bit će emitirana emisija „Nesumnjivo“ u kojoj će voditelji vlč. Petar Mlakar i vlč. Kristijan Stojko slušatelje pobliže upoznati s ludbreškim Svetištem Predragocjene Krvi Kristove.

/ hkr

Župnik in solidum Župe Presvetoga Trojstva u Ludbregu vlč. Mlakar poručuje da je svrha emisije promicanje Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, budući da je to jedino euharistijsko svetište u Hrvatskoj, a još nije dovoljno prepoznato. „Htjeli bismo da se ljudi koji slušaju HKR u domovini i izvan nje upoznaju sa Svetištem, da ga aktualiziramo u toj emisiji i da ih potaknemo da hodočaste u Ludbreg“, pojašnjava vlč. Mlakar.

U emisiji će biti njegovana i pobožnost Krvi Kristovoj razgovarajući o njoj, ali i moleći. „Ponekad će u emisiji biti neki gost, a župnik Stojko i ja ćemo biti voditelji. Uvijek će biti tema povezana sa Svetištem, bilo da su to svjedočanstva, sakramentalni život ili produbljivanje euharistijske vjere“, poručuje urednik emisije ističući da neće biti svaki put isto. „Ponekad ću ja sam voditi emisiju, bez gosta, na način da pripremim svojevrsnu katehezu pa da bude mogućnost i poziva slušatelja“, dodaje.

Također će biti govora o aktualnim događanjima u Svetištu, kao i o njegovoj povijesti. S obzirom na činjenicu da se u Ludbregu održavaju duhovne obnove prve nedjelje u mjesecu, u emisiji „Nesumnjivo“ će voditelji pozvati vjernike da dođu kako bi na taj način duhovno rasli.

O počecima ludbreškog Svetišta

Sumnje u istinitost euharistijskoga čuda potaknule su plemića Tomu de Zecha iz Lentija da o tom događaju i svemu što se poslije u Ludbregu događalo obavijesti papu Julija II. Papa je istragu povjerio opatima Aquilejske dijeceze, Ivanu i Leonardu Šketi koji su potom došli u Ludbreg. Istragu pod njihovim vodstvom vodio je odbor uglednih svećenika i svjetovnjaka, koji su o svemu ispitali mnogo svjedoka čudesnih ozdravljenja nakon učinjenog zavjeta Krvi Kristovoj koji su dolazili i iz udaljenih zemalja.

Nakon dugotrajnog i temeljitog ispitivanja, sastavili su zapisnik na temelju kojeg je papa Julije II. izdao dva pisma. Prva bula je u stvari nalog Zagrebačkoj biskupiji da se provede istraga. Druga bula zavedena u registru suplika 16. prosinca 1512., napisana je nakon provedene istrage u Ludbregu. Njome se događaj proglašava autentičnim te je odlučeno da se na svetkovinu Tijelova, Male Gospe i blagdan sv. Tome mogu dijeliti oprosti od vremenitih čistilišnih kazni.

U veljači 1513. papa Julije II. je umro, a njegov nasljednik, papa Leon X. je na temelju bule svoga prethodnika i nakon što je u Rimu s Relikvijom predvodio procesiju, konačno zaključio taj proces. Staklenu ampulu vratio je u Ludbreg i o svemu 19. ožujka 1513. izdao bulu, papinsko pismo u kojem nalaže da se Relikvija za sva vremena čuva u Ludbregu i u nedjelju prije svetkovine Male Gospe izlaže narodu na pobožnost i klanjanje. Tim papinskim pismom, čiji se prijepis čuva u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, i službeno je utemeljeno ludbreško proštenište Predragocjene Krvi Kristove.

Emisija će se moći pratiti uživo i putem streama Facebook stranice Hrvatskog katoličkog radija. 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja