Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Tko je Isus za tebe?

/ sd

ČITANJA:

od dana: Job 3,1-3.11-17.20-23;

Ps 88,2-8;

Lk 9,51-56

Tekst evanđelja:

Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni odgovoriše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.« A on im reče: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Krist — Pomazanik Božji!«

A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju. Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo trpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«

Riječ Božju tumači fra Mislav Lukačević:

Dragi slušatelji HKR, mir vam i dobro. Vjerujem da većina nas kada želi nešto bitno drugome objaviti nastoji to učiniti u jednoj intimi. Kada mladić želi započeti život s djevojkom čeka da je zaprosi, i pokušava da taj trenutak budu samo oni. Vrijeme za buku i vijesti o događaju doći će kasnije. Kako kaže propovjednik: Sve ima svoje vrijeme.

Tako nešto smo čuli u evanđelju. Dok je Isus bio u osami… Nema mase koja ga stalno okružuje, koja je gladna i žedna Boga i duhovne hrane koju im on daje. Samo On, i oni koje je on želio da budu s njime. Ako ćemo govoriti ovim zaručničkim jezikom, onda možemo govoriti o zarukama. Ovdje je Isus kao zaručnik i apostoli – Crkva kao zaručnica.

Sam je s njima jer je trenutak za intimu, za osobni susret apostola s Isusom, Crkve s Isusom, odmah ću reći i sliku koja mi je pred očima, tj. susret samnom, i s tobom s Isusom. Što govori svijet, tko sam ja? Ovo je prvo Isusovo pitanje, i mi znamo da je ono nebitno, da je ono samo jedan uvod da bi Isus došao do dubine, intime, do susreta s njima, čak jedna vrsta zaruka jer znamo što će Isus obećati Petru. Na to pitanje apostoli odgovaraju naširoko. Onako kako su čuli kako drugi govore o njemu! Da si Ivan Krstitelj, tj. da je Ivan nekako uskrsnuo. Drugi opet da si Ilija. Očekivani prorok koji bi opet trebao doći u vrijeme obećanoga Mesije, ili da je neki od drevnih proroka… Jednostavno čovjek! Da posebniji kao ostali proroci koji su imali jedan autoriteti i koji su jasno govorili ono što im je Gospodin dao govoriti.

No, sada postaje osobno, tj. sada postaje intimno. „A vi, što vi kažete tko sam ja?“ Da malo presiječem. Više sam puta u propovijedi čuo da svećenik pita vjernike koji se nalaze na misi kad je ovo čitanje: ‘Što ti kažeš tko je Isus za tebe?’ Pitanje ima smisla, ali bi se usudio reći da ne smije biti nekako da privuče pozornost, nego da uvuče u odnos. Vratimo se nazad. Isus tek sada s ovim pitanjem dolazi na ono bitno, ne više što se trača, prepričava ili glasine koje kruže o njemu, nego direktno pitanje. A vi! Dosta o drugima, to Isusa ne zanima. I Petar, kako kaže prihvati Isusovo pitanje i odgovara: „Krist-Pomazanik Božji“. Ovdje bi samo kratko istaknuo da Petar ispovijeda za cijelu Crkvu da je Isus koji se nalazi pred njime Mesija, onaj koji ima doći, onaj kojega je Bog pomazao. Ali da se pred njime nalazi sami Bog, to ne. To je njima na jedan način još sakriveno. Ovo je prvi puta da netko od učenika Isusa naziva Kristom – Mesijom!

Sad se mi vratimo u našu intimu. Od ovoga pitanja koje je ispovijest Petra, apostola, Crkve pitanje sada u nama odzvanja intimno tj. osobno. Ne više što ti kažeš tko sam ja, nego „Tko sam ja za tebe“. Sv. Franjo Asiški odgovara: Bog moj i sve moje. A ti?

Mir i dobro.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja