Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Brak – božanski poziv

/ sd

ČITANJA:

Ez 16, 1-15.60.63

Otpj. Pj.: Iz 12,2-3.4b-6

Mt 19,3-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme pristupe Isusu farizeji pa, da ga iskušaju, kažu: “Je li dopušteno otpustiti ženu s kojega god razloga?” On odgovori: “Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.”

Kažu mu: “Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i – otpustiti?” Odgovori im: “Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – pa se oženi drugom, čini preljub.” Kažu mu učenici: “Ako je tako između muža i žene, bolje je ne ženiti se.” A on im reče: “Ne shvaćaju toga svi, nego samo oni kojima je dano. Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati.”

Riječ Božju tumači fra Marinko Vukman:

Rasprava o rastavi braka bila je prisutna u Isusovo vrijeme kao i danas. Njegov je nauk jasan i standardi visoki. Kaže da su oženjeni muškarac i žena “jedno tijelo”. Brak je u Božjemu planu namijenjen za život.

Isus je u svim svojim izričajima spram muškaraca i žena zastupao jednakost spolova. Jednako i u bračnoj zajednici muškarca i žene zastupa on ista prava i obveze kod oba bračna partnera.

Ovo pitanje koje su neki farizeji postavili Isusu vrlo je aktualno i danas. Čini se da je i tada, kao i danas, razvod bio na dnevnom redu, čak i „iz bilo kojeg razloga”. A u dalekoj prošlosti to je moralo biti nešto toliko rašireno da je čak i Mojsije, u Izraelu, morao sve zakonski donijeti, kako bi se barem malo zaustavilo, kao manje zlo. Međutim, Isus se u svom odgovoru ne vraća u prošlost, već u podrijetlo svega, kada je sam Bog uspostavio neraskidivu zajednicu između muškarca i žene. Uzor ovog saveza bit će vjernost Boga svom narodu. Ovako to izražava prorok Hošea (2:19-20): „Oženit ću te zauvijek sa mnom, oženit ću te sa mnom po pravdi i pravu, u ljubavi i milosrđu. Zaručit ću te sa mnom u vjernosti i spoznat ćeš Gospodina”.

Stvoritelj želi i blagoslivlja brak, za sreću supružnika i djece, i dobro cijele ljudske zajednice. To je božanski poziv i kao takav zahtijeva razboritost, pripremu i odlučnu volju tražiti dobro drugoga i ustrajati iz dana u dan u međusobnoj ljubavi. Sve uz pomoć božanske milosti, za prevladavanje poteškoća na putu.

Isusova radikalna zabrana rastave braka u Novome zavjetu svjedočanstvo je koliko on cijeni brak kao božansku ustanovu, koliko mu je stalo do istinskoga partnerstva u bračnim odnosima. U njegovim su očima i muškarac i žena jednako vrijedni, žena nije više objekt u rukama muškarca. Isus vraća dostojanstvo ženi, a nerazrješivost braka bitni je izričaj nove pravednosti koju Isus naviješta već u Govoru na gori. Već je ondje govorio o požudnom pogledu kao obliku već učinjena, izvršena preljuba. Srce je izvorište grijeha i zato Isus prethodno liječi sve, kako bi izliječio i odnose u braku.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja