Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Roko Bedalov: Ljubav bez granica naše je svjedočanstvo za Krista uskrsnuloga

/ sd

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

Riječ Božju tumači fra Roko Bedalov:

Svetost u sebi pretpostavlja savršenost. Ne pozna mlakost i neodlučnost već borbu koja započinje iznutra iz vlastita obraćenja i promjene srca! Iz te perspektive molitva za neprijatelje i progonitelje postaje čin ljubavi! Ljubavi drugačije od ljudske i materijalne. Nas kao vjernike način življenja ljubavi čini drugačijima od drugih ljudi. I to je izazov svetosti! Da po ljubavi budemo drugačiji od pogana u ovom svijetu, da po količini te ljubavi budemo više od carinika.

Ako ćemo stalno promatrati pravednost i nepravednost, samo ćemo biti opterećeni nesavršenošću ovoga svijeta. Ta nesavršenost ne smije postati izlika za popustljivost i nedosljednost već mora biti opetovani poziv na svetost. Svetost koja izgrađuje u svojoj poniznosti i tišini. Umjesto riječima ona govori djelima koja svjedoče otvorenost i vjeru u čovjekovu dobrotu i sposobnost da se mijenja i obrati. Božji planovi su čudesni i ima plan za svakoga, ali i on je čovjeku dao slobodu da može birati. Bez obzira što je čovjek zloupotrijebio slobodu i pao u grijeh Bog mu dopušta da i dalje živi uz dodatni teret koji grijeh predstavlja.

Bez obzira na svoje osobne probleme vjernik se ne može utopiti u život carinika ili poganina jer svojim ravnodušjem i popustljivošću zaboravlja ljepotu života s Bogom u blizini. Sjetimo se Adama i raja. Braćo i sestre, molimo usrdno za progonitelje i neprijatelje jer time nas jadi i nevolje neće nadvladati, a ljubav bez granica bit će naše svjedočanstvo za Krista uskrsnuloga.

Fra Roko Bedalov, župnik župe sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh, Zagreb

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja