Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Damir Ocvirk: Bog i nama daje sposobnost da činimo djela koja će svjedočiti za njega

/ sd

ČITANJA:

Izl 32,7-14;

Ps 106,19-23;

Iv 5,31-47

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus Židovima: »Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito. Drugi svjedoči za mene i znam: istinito je svjedočanstvo kojim on svjedoči za mene. Vi ste poslali k Ivanu i on je posvjedočio za istinu. Ja ne primam svjedočanstva od čovjeka, već govorim to da se vi spasite. On bijaše svjetiljka što gori i svijetli, a vi se htjedoste samo za čas naslađivati njegovom svjetlosti. Ali ja imam svjedočanstvo veće od Ivanova: djela koja mi je dao izvršiti Otac, upravo ta djela koja činim, svjedoče za mene — da me poslao Otac. Pa i Otac koji me posla sam je svjedočio za mene. Niti ste glasa njegova ikada čuli niti ste lica njegova ikada vidjeli, a ni riječ njegova ne prebiva u vama jer ne vjerujete onomu kojega on posla.

Vi istražujete Pisma jer mislite po njima imati život vječni. I ona svjedoče za mene, a vi ipak nećete da dođete k meni da život imate. Slave od ljudi ne tražim,

ali vas dobro upoznah: ljubavi Božje nemate u sebi. Ja sam došao u ime Oca svoga i vi me ne primate. Dođe li tko drugi u svoje ime, njega ćete primiti.

Ta kako biste vi vjerovali kad tražite slavu jedni od drugih, a slave od Boga jedinoga ne tražite! Ne mislite da ću vas ja tužiti Ocu. Vaš je tužitelj Mojsije u koga se uzdate.

Uistinu, kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali: ta o meni je on pisao. Ali ako njegovim pismima ne vjerujete, kako da mojim riječima vjerujete?«

Riječ Božju tumači vlč. Damir Ocvirk:

U Židovima – Isusovim suvremenicima – sve više bukti netrpeljivost prema Isusu. Promatraju ga i optužuju kao onoga koji krši Zakon i huli na Boga. Isus im otvara srca – no, čini se kao bezuspješno, jer Bog ulazi u naše živote u onoj mjeri kojom mu to dopuštamo.

Isus se poziva na svjedoke njegova mesijanskoga poslanja. Govori o Ivanu Krstitelju kao svjedoku koji svjedoči za njega uspoređujući ga svjetiljkom što gori i svijetli. Ali Isus ima veće svjedočanstvo od Ivanova – to su djela koju mu je dao izvršiti Otac.

Koja su to djela ili znamenja koja Isus čini u Očevo ime? Sav Isusov život bio je prožet tim djelima: čudesni znakovi koje je činio – ozdravljenja, oslobođenja i uskrišenja, potom poziv na obraćenje zbog blizine Božjega kraljevstva i konačno čudesno djelo spasenja po muci, smrti i uskrsnuću. Isus ništa ne čini u svoje ime – on je savršeno poslušan svome Ocu, a Otac objavljuje njegovu slavu u trenutku krštenja i preobraženja, govoreći da mu je u Sinu sva milina i pozivajući nas da ga slušamo.

Isus svraća pozornost svojim slušateljima kako je on ispunjenje Pisma, jer i ona svjedoče za njega. Tko je upoznao Pisma i njega je upoznao i ima život vječni. Isusovo poslanje je slava Očeva i ispunjenje njegove volje, pa i onda kada ga ta volja vodi na križ. Na Kalvariji se Isus predao svome Ocu za naše spasenje kao svećenik i žrtva, prolijevajući svoju krv. Tako je Isus do kraja izvršio Očevu volju. On Očevu volju prihvaća s ljubavlju, jer je u središtu njegove ljubavi spas čitavog palog svijeta po poslušnosti Ocu. U svakome trenutku života na zemlji Isus je živio u potpunom poistovjećivanju s voljom Očevom, ali na Kalvariji Isusovo je predanje došlo najjasnije do izražaja.

I danas Isus čini djela koja svjedoče za njega. Svojom smrću, Isus se ne prestaje zalagati za nas. On neprestano posreduje Očevu ljubav za svakoga od nas. Izlijeva svoga Duha za oproštenje naših grijeha i ozdravljenje naš rana, hrani nas svojim tijelom i poučava svojom riječju. Okuplja nas u zajednici spašenih, u svojoj Crkvi kako bi ga primali i slavili Oca našega koji je na nebesima.

Bog i nama daje sposobnost da činimo djela koja će svjedočiti za njega. Djela učinjena u Bogu i zbog njega su djela zbog kojih ne tražimo slavu jedni od drugih. Djela učinjena u Bogu i zbog njega su djela učinjena u skrovitosti kako bi se Bog proslavio. Tako je živio i činio sveti Josip, čiju svetkovinu sutra slavimo.

Papa Franjo o njegovim djelima ovako svjedoči: Evanđelje leži u pokazivanju kako, unatoč bahatosti i nasilju zemaljskih vladara, Bog uvijek pronalazi način da izvrši svoj plan spasenja. Čak se i naš život ponekad čini kao da je prepušten na milost i nemilost moćnika, ali Evanđelje nam govori da ga Bog uvijek uspije spasiti pod uvjetom da koristimo istu kreativnu hrabrost kao tesar iz Nazareta, koji zna kako problem preobraziti u mogućnost, pouzdajući se uvijek najprije u božansku providnost. Ako se ponekad čini da nam Bog ne pomaže, to ne znači da nas je napustio, već da nam vjeruje, da budemo kreativni i da sami pronalazimo rješenja.

Neka po zagovoru svetoga Tesara iz Nazareta i naša djela učinjena u Bogu budu na slavu Očevu, i neka nam njegov zagovor pomogne da možemo otkrivati Kristova djela koja svjedoče za njega, kako bismo po tim djelima bili spašeni.

 

Vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja