Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Ivan Benaković: Poznavanje Boga otvoreno je malenima

/ sd

ČITANJA:

od dana: Iz 10, 5-7.13-16;

Ps 94, 5-10.14-15;

Mt 11, 25-27

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.«

Riječ Božju tumači vlč. Ivan Benaković:

Dragi slušatelji, Crkva danas pred nas stavlja jedan tekst koji nam je uistinu poznat. Riječ je o poznatoj Isusovoj molitvi, odnosno slavljenju Boga poradi Njegove objave svijetu. No, da bi shvatili današnju molitvu bitno ju je staviti u kontekst Matejeva evanđelja. Naime, današnji ulomak evanđelja na direktan način jest odgovor na prethodnu naraciju jedanaestog poglavlja Matejeva evanđelja gdje nas je evanđelist suočio s prezentacijom Ivanova i Isusova lika, ali i s odbijanjem njihove uloge i djelovanja u svijetu. Stoga, današnji ulomak promatramo kao Isusovu molitvu, odnosno refleksiju na mogućnost odnosno nemogućnost ophođenja s likom Isusa Krista. Što je dakle poruka Isusove molitve danas?

Isus na direktan način prikazuje kako je vjerovati u Boga i njegovu poruku plod ljudske poniznosti, a ne ljudske mudrosti koja bi htjela svojim umom dosegnuti spoznaju o Bogu. Mudri i umni, još u Starom zavjetu jezični su izraz za negativno označavanje onih ljudi koji se oholo izdižu iznad drugih te se pouzdaju u svoju sposobnost življenja, koja je gotovo uvijek udaljena od vjere u Boga.

Poznavanje Boga otvoreno je malenima. Riječ je to koja označava čovjeka koji je okrenut objavi Božjega zakona kao temeljne norme ljudskoga življenja. Istu riječ pronalazimo u grčkome prijevodu Staroga zavjeta za prikaz osobe koja drži do Zakona Božjega. No, pogledajmo pobliže Isusa, odnosno Sina u današnjem evanđelju. Vidimo ga prikazana kao Mojsija iz Knjige Izlaska (Izl 33) koji je u direktnoj komunikaciji s Bogom koji objavljuje sebe i svoj Zakon. Mojsije je to, koji je u Starome zavjetu prikazan kao malen i krotak, a ujedno i velik čovjek jer se direktno otvara Božjemu vodstvu. Evanđelje danas tu karakteristiku primjenjuje na Krista ne bi li ga prikazalo kao konačnog komunikatora Božjeg života. Poruka je zato današnjeg evanđelja kako će istinski put spoznaje Boga u našem životu biti jedino put poznavanja Krista i Njegova Zakona jer ćemo na taj način i sami prikazati se malenima te time dolaziti sve više do istinske slike o Bogu koju nam je Krist objavio. Samim time bit ćemo sve više slični Bogu na čiju sliku smo i stvoreni.

vlč. mr. sc. Ivan Benaković, profesor Svetog pisma na KBF-u u Đakovu i doktorand iz područja biblijske teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja