Budi dio naše mreže

UTORAK 21:00 "Osmišljena starost" uz petu katehezu – Smirujuća blagost starijih osoba

U utorak, 2. ožujka 2021. godine, na valovima Hrvatskoga katoličkog radija otisnut ćemo se zajedno u novu emisiju "Osmišljena starost". U korizmenom ozračju promišljat ćemo nad ponuđenim sadržajima pete kateheze istoimenog katehetskog materijala koja prigodno obrađuje temu samosvladavanja i blagosti koja se kod uvježbanih u toj kreposti očituje osobito u teškim trenucima.

/ hjb

Emisija donosi primjer svete Katarine Labouré, primateljice i promicateljice Gospine Čudotvorne medaljice, koja se, među ostalim, brinula o starijama, pazeći da nijedan s ovoga svijeta ne ode bez svetih sakramenata. Poticajan uvodni tekst naglašava kako je blago staračko lice već samo po sebi nešto što smiruje i da kako takvo odražava blago srce koje se stječe samosvladavanjem tijekom života. Biblijski navod iz Knjige Mudrih izreka tumači fra Darko Tepert, zaključujući kako onaj koji uspijeva vladati sobom, koji umjesto srdžbe pokazuje blagost, ostvaruje Božju milosrdnu volju. Na tome tragu je i navod iz Učiteljstva u kojemu papa Franjo stavlja blagost u kontekst blaženstva o krotkima, pri čemu  podsjeća na Isusov poziv da se u tome učimo od Njega.

Emisiju zaokružuje svjedočanstvo kojim se posvješćuje kako se samo u blagosti i ljubavi može do kraja ispuniti čovjekovo poslanje na ovoj zemlji, nasljedujući Isusa koji je blaga i ponizna srca.

Urednik i voditelj: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja