Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Dominik Glasnović: Nevjera može spriječiti čudo

/ sd

ČITANJA:

od dana: Jr 26, 1-9;

Ps 69, 5.8-10.14;

Mt 13, 54-58

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dođe Isus u svoj zavičaj. Naučavaše ih u njihovoj sinagogi te zapanjeni govorahu: »Odakle ovomu ta mudrost i te čudesne sile? Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda? I sestre mu nisu li sve među nama? Odakle mu sve to?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im reče: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i u svom domu.« I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Nevjera može spriječiti čudo. Tu činjenicu saznajemo u današnjem Evanđelju, u kojem Isus dolazi propovijedati u svoj zavičaj. Dok je propovijedao u okolnim krajevima, pa čak i poganskim selima, nije mu bilo teško navijestiti Radosnu vijest i čudesno ozdravljati i pomagati ljudima. Sada dolazi do problema kada treba propovijedati pred svojim sugrađanima koji izražavaju glasno negodovanje oko njegova angažmana. „Odakle ovome ta mudrost i čudesne sile“, kažu sugrađani Isusovi. Mi ga poznajemo od malih nogu i nemoguće je da je to isti onaj dječak koji se donedavno igrao s našom djecom. U nečijem se životu može dogoditi vrlo slična situacija. Može se dogoditi obraćenje, susret sa živim Bogom, koji čovjeka promijeni iz korijena. U nemalom broju događa se da vlastita obitelj ne prepoznaje tu osobu koja se obratila, pa krenu drvljem i kamenjem na nju.

„Znamo mi tko si ti, poznajemo te od malena, nemoguće je da ti tako govoriš ili tako radiš“, sablažnjava se čak i obitelj na obraćenje jedne osobe. Isusa to nije pokolebalo. Sažalio se nad njihovom nevjerom, ne može učiniti mnogo čudesa, ali neka čudesa ipak uspijeva učiniti. Isus poznaje srce svog naroda i zna da mu je potrebno još vremena, strpljiv je s njima jer želi da se svi ljudi spase. Na taj način trebam i ja promatrati svoje sugrađane, svoju obitelj ili krug poznanika i prijatelja. Možda se ne slažu sa mnom po pitanju vjere, možda ne shvaćaju radost života s Isusom, ali ako je sam Isus s njima strpljiv, i ja sam pozvan na takvu strpljivost. Pojačat ću svoju molitvu, povećati strpljenje i nadati se da Isus može i uz malo zrno vjere učiniti čudo u mom i njihovom životu.

Vlč. Dominik Glasnović iz župe Soblinec u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja