Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Dominik Glasnović: Kršćanin je pozvan hraniti one koji su gladni Božje riječi

/ sd

ČITANJA:

Iz 55, 1-3;

Ps 145, 8-9.15-18;

Rim 8, 35.37-39;

Mt 14, 13-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se odande lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.

Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.

On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Evanđelje ove nedjelje nosi nas pred Isusa koji na svoj način proživljava smrt svog rođaka Ivana Krstitelja. Kada je čuo za njegovu smrt, Isus se povlači na samotno mjesto. Takvo samotno mjesto redovito je za njega značilo mjesto molitve i susreta s nebeskim Ocem. No, Isus kratko ostaje nasamo, jer silan svijet iz okolnih gradova čuje gdje se nalazi pa hrli vidjeti ga. Isusova ljubav prema narodu nema granice, pa on prekida izraz svog žalovanja kako bi pristupio narodu i izliječio njihove bolesnike.

Narod se u Isusovu društvu zadržava do večeri, pa se učenici zabrinu za njihovu glad, predlažući Isusu da ih otpusti pa neka idu po gradovima i selima naći sebi nešto za jelo. Ovdje Isus izgovara jednu upečatljivu rečenicu koja odjekuje i među nama: „Dajte im vi jesti“. Narod pred učenicima bio je gladan kruha, ali narod pred nama gladan je Božje riječi. Ovaj proročki događaj umnažanja kruha slika je svete Euharistije, blagovanja Kruha nebeskoga. Tko god blaguje taj kruh, nasitit će se, jer to nije kruh koji utažuje tjelesnu glad, nego onu duhovnu.

Isto tako, ovaj događaj poticaj je svim Isusovim učenicima: „Dajte im vi jesti“. Kršćanin je pozvan hraniti gladne, posebice one koji su gladni Božje riječi. Da bih mogao hraniti gladne ne trebam imati bogatstvo, nego mi je dovoljno ono malo što imam, kao učenici pet kruhova i dvije ribe. Kada to svoje malo siromaštvo donesem pred Isusa, njegovim blagoslovom mogu nahraniti pet tisuća ljudi. Dakako da ovo nisu precizne brojke, radi se o hiperboli koja ima jasan cilj – pokazati kako Isusova milost i blagoslov djeluju u svijetu. Ne trebam s bojati da nemam dovoljno, da nemam što dati drugima. Mrvice dobrote Isus će učiniti kruhom za sve koji su gladni. Moje je samo doći pred Njega, predati mu svoje mrvice i na svoje oči gledati čudo umnažanja.

Vlč. Dominik Glasnović iz župe Soblinec u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja