Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Dominik Glasnović: Imati Isusa za gosta je najveći dar koji netko može primiti

/ sd

ČITANJA:

vl: 1Iv 4, 7-16;

Ps 34, 2-11;

Lk 10, 38-42

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus uđe u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.«

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Danas slavimo spomendan sv. Marte. Marta je bila pobožna žena o kojoj nekoliko puta slušamo u Evanđelju. Najprije smo čuli da je to žena koja je posluživala Isusa kada je on došao u posjet, a nakon toga slušamo i kako je Marta vjerovala da Isus može učiniti čudo kada je njen brat Lazar umro. Martu štujemo kao zaštitnicu domaćica i kućanskih poslova, upravo prema izvještaju koji smo danas slušali u Evanđelju. Dok Marta užurbano poslužuje uzvišenog gosta Isusa njena sestra Marija sjedi i, prema Martinu mišljenju, dokoličari. Zato Isusu napominje neka upozori njenu sestru da se pokrene i započne posluživati kako bi njoj pomogla.

Isus ne želi omalovažiti Martin predani posao, ali stavlja naglasak na prioritete koji se moraju poštivati. Marija je izabrala bolji dio jer imati Isusa za gosta u kući je najveći dar koji netko može primiti. Zato njeno sjedenje kraj Isusovih nogu nije dokoličarenje nego uživanje u daru Božje prisutnosti, koju Marta ne vidi jer je pobrkala prioritete. Marta je predana svome poslu i to je pohvalno, ali mora znati prepoznati Božje pohođenje koje sve stvari stavlja u drugi plan.

Želim li u svom životu slijediti svetu Martu moram naučiti poštivati svoj posao, ali prije svega poštivati i slaviti Boga koji mi je omogućio da radim. Možda se to najbolje vidi u našem odnosu prema nedjelji, koja je Dan Gospodnji. Ako nisam obavezan raditi nedjeljom, zašto moram raditi neki dodatni posao i onemogućiti sebi susret s Isusom u svetoj misi? Bilo bi divno i blagoslovljeno kada bih svaki dan odvojio vrijeme, odmaknuo se od svojih poslova i posvetio se Bogu u molitvi i razmatranju. To je dio mog dana za koji Isus kaže: Izabrala je bolji dio, koji joj se neće oduzeti.

Vlč. Dominik Glasnović iz župe Soblinec u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja