Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Dominik Glasnović: I jedno sitno zrno Riječi Božje dovoljno je za rast Kraljevstva nebeskog

/ sd

ČITANJA:

Jr 13, 1-11;

Otp. pj.:

Pnz 32, 18-21;

Mt 13, 31-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Iznese Isus narodu drugu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad čovjek uze gorušičino zrno i posija ga na svojoj njivi. Ono je doduše najmanje od svega sjemenja, ali kad uzraste, veće je od svega povrća. Razvije se u stablo te dolaze ptice nebeske i gnijezde mu se po granama.«

I drugu im kaza prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.«

Sve je to Isus mnoštvu zborio u prispodobama. I ništa im nije zborio bez prispodoba — da se ispuni što je rečeno po proroku: Otvorit ću u prispodobama usta svoja, iznijet ću što je sakriveno od postanka svijeta.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Kada Isus govori u prispodobama, redovito od nas traži da spoznamo dublju istinu od onoga što se govori. Zato prispodobe zvuče neobično, čak i čudno. Uzmimo za primjer današnje prispodobe koje Isus govori. U prvoj kaže da je Kraljevstvo nebesko kao kad čovjek uzme gorušičino zrno i posije ga na svojoj njivi. Poljoprivrednici bi se nemalo začudili nad nekim tko sije gorušicu, jer se gorušica u prirodi pojavljuje kao divlja biljka, po šljunčarama i uz riječne obale. U prirodi ona postoji kao korov koji se sam osjemenjuje i zauzima vrlo veliku površinu. Zbog takvih svojstava ne treba je sijati i trošiti zemlju na nešto što užurbano raste u prirodi. U tome je i ključ razumijevanje ove prispodobe.

Kraljevstvo nebesko je takvo da je dovoljno jedno sitno zrno Riječi Božje da počne rasti i širiti se, kao što gorušica čini u prirodi. Svojim rastom nadvisit će sve posađene biljke, te će nalikovati cedrovima libanonskim, koji su kao velebno drveće bili čašćeni u Izraelu. Ptice nebeske koje se dolaze gnijezditi u njegovim granama prikaz su svih naroda svijeta koji se okupljaju u Kraljevstvu nebeskom. Gorušica u prirodi ne naraste više od jednog metra, ali Isus joj u prispodobi daje ova velebna svojstva jer ta gorušica u prispodobi više ne predstavlja zeljastu biljku nego Kraljevstvo nebesko.

Isus nastavlja s drugom prispodobom, govoreći kako je Kraljevstvo nebesko kao kad žena uzme kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne ukisne. Uzmimo da je jedna mjera brašna dovoljna da se napravi kruh za cijelu obitelj. Ova žena kao da radi kruh za tri obitelji. Umijesila je kvasac u tri mjere brašna i sve je ukislo, sve je nabuhlo kako bi kruh imao svoju puninu. Kraljevstvo nebesko je kao taj kvasac, sitan, malen, ali dovoljan da tri mjere brašna napuni svojom prisutnošću. Kraljevstvo koje Isus donosi na zemlju je upravo takvo – maleno, nezamjetno, kao zrno gorušice i kao malo kvasca, ali uzraste i širi se brzo i nezaustavljivo. Tko god bude dotaknut milošću Riječi Božje postaje kvasac za brašno Kraljevstva i zemlja za zrno gorušice.

Vlč. Dominik Glasnović iz župa Soblinec u Zagrebu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja