Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Vlč. Davor Šumandl: Prepustimo se djelovanju sile i snage odozgor

/ sd

ČITANJA:

Dj 4, 23-31;

Ps 2, 1-3.4-9;

Iv 3, 1-8

Tekst evanđelja:

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: »Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime.« Odgovori mu Isus: »Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!«

Kaže mu Nikodem: »Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?« Odgovori Isus:

»Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: ‘Treba da se rodite nanovo, odozgor.’ Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum,

a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.«

Riječ Božju tumači vlč. Davor Šumandl:

Dragi slušatelji pozdravljam vas u Gospodinu!

Isusova poruka koju slušamo danas u Evanđelju jest: „Tko se ne rodi nanovo, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!“ Zašto to Isus govori? Potaknut u razgovoru od farizeja Nikodema kako nitko ne može činiti čudesa ako nije od Boga, Isus govori o jednoj novoj dimenziji života, o novom rađanju koje je okretanje Gospodinu u dubini svoga bića.

Istinska promjena, pravo obraćenje. Naime, svaki čovjek u svom životu na putu je prema vječnosti, no ona nam se toliko često puta čini nedostižna i daleka. Želimo se tome približiti, želimo doći bliže Kristu, želimo Krista još bolje upoznati, a prečesto nismo odvažni i hrabri to učiniti. I Nikodema je privukao Isusov nauk, privukla su ga čudesa i znamenja koja je Isus činio. Osjetio je kako je to nešto novo, osjetio je snagu koja je izlazila iz Isusa, no nije se usudio javno priči i postati njegov učenik… Ipak, Nikodem nalazi načina i dolazi k Isusu, te s njim razgovara.

Mi, dragi slušatelji, svjesni svojih mana, nesavršenosti, grijeha i propusta isto smo ponekad takvi. Odustajemo olako od odlaska k Isusu, držimo se po strani, dalje od njega, sramimo ga se i bojimo se priznati da smo njegovi učenici. Dok mi tako ne nalazimo hrabrosti i snage, Isus nas bez prestanka poziva – dođite i rodite se iz vode i Duha Svetoga.

Što to znači? Rođeni smo iz vode na krštenju, kršteni smo u vjeri naših roditelja, imamo krsne zavjete koje obnavljamo svake godine u Vazmenom bdijenju. Voda je ta koja ima mogućnost čišćenja i pranja, koja ima snagu u poplavama razoriti, voda je jednako tako bogatsvo koje daje da se rađa život. Tako je krštenje opralo naše duše da budu čiste i bijele, krštenje je razorilo snagu iskonskog grijeha, te nas preporodilo na novi život u Duhu Svetom unutar Crkve.

I da, dragi slušatelji, potrebno je roditi se od Duha Svetoga, ili bolje je reći rađati se svakodnevno u Duhu Isusa Krista. Duh Sveti je taj koji daje život, snagu, on je taj koji mijenja naša kamena srca, vraća nam ljubav za Boga i bližnjega. Prepustimo se djelovanju sile i snage odozgor. Upravo je sila Duha Svetoga održala Crkvu do dana današnjega kroz sve bure i oluje povijesti, kroz sve nedaće i kušnje. Crkva je ostala čvrsto stajati, te će ostati tako dok god slijedimo Krista i prepuštamo se vodstvu Duha Svetoga.

Nedajmo se ni mi pokolebati, nego se odvažimo i budimo ustrajni i vjerni kršćani, braća i sestre u Gospodinu, vjerni Crkvi zajednici Kristovih vjernika ovdje na zemlji! Neka sila i snaga Duha Svetoga bude vidljiva u nama i onima koji danas očajavaju, pate i svima koji su daleko od Gospodina. Molimo Gospodina zajedno neka svima nama podari po Duhu Svetom potrebne sposobnosti da ga možemo svjedočiti. Amen.

Vlč. Davor Šumandl, župnik Župe bl. Alojzije Stepinac u Korpivnici i bolnički dušobrižnik u koprivničkoj OB Dr. Tomislav Bardek.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja