Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 S. Augustina Barišić: Danas Isus i nas traži, treba i želi zaposliti na njivi života

/ sd

ČITANJA:

Gal 2,19-20

Ps 34

Iv 15,1-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.«

Riječ Božju tumači s. Augustina Barišić:

Bože, ti uvijek iskazuješ svoje milosrđe onima koji te ljube, a onima što te traže ti nigdje nisi daleko.

Danas Isus i nas traži, treba i želi zaposliti na njivi života. Po Ivanu Isus govori kako je on istinski trs, a otac vinogradar. Trs za Isusa je osoba – čovjek. Svaka moja misao govori mi kako Isus u današnjoj prispodobi u prvi plan ugrađuje sebe kao osobu i kroz sebe gleda u život čovjeka. On kaže: ‘Svaku lozu koja ne donosi roda Otac siječe, a svaku koja rod donosi On čisti kako bi što više plodova i roda donijela.’

Ako sam prispodobu dobro shvatila, ona prispodobljuje život s urodom. Zdrava zemlja daje snagu i čini trs jačim, a lozu plodnijom. Dakle, u prispodobi usporedba:

Čovjek – trs – loza.

Zdrav život – dobar plod.

Čvrst temelj – dobar urod.

Slika je to života osobe koja ima bliske odnose s Bogom i koja računa na Boga. I što nam drugo preostaje nego moliti Oca da u svojoj pravednosti, punini i jednostavnosti pravedno i čestito radimo na njivi života. Danas molimo Oca i za razumijevanje osluškivanja poruke Pisma u dobroti savjetnika. U povjerenju Ocu, prepustimo svoju mrežu života za dobar urod.

Budimo dobra loza i ukorijenimo se u zdrav trs za dobar urod blagujući ga za istim stolom Riječi, Tijela i Krvi po Duhu Svetom, vjerujući u plodnost tajanstvenu ali stvarnu, blagoslivljajući i slaveći Boga u svako doba i na sva usta. Hvalimo Boga i kušajmo kako je dobar naš Gospodin! Amen!

s. Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja