Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Živimo život u Duhu

/ sd

ČITANJA:

Misa bdjenja uoči Duhova:

Post 11,1-9 ili Izl 19,3-8a.16-20b ili Ez 37,1-14 ili Jl 3,1-5

Ps 104

Rim 8,22-27

Iv 7,37-39

Tekst evanđelja:

U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika: “Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije koji vjeruje u mene! Kao što reče Pismo: ‘Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!'”

To reče o Duhu kojega su imali primiti oni što vjeruju u njega. Tada doista ne bijaše još došao Duh jer Isus nije bio proslavljen.

Riječ Božju tumači don Damir Stojić:

Evanđelje koje smo čuli počinje riječima: „U posljednji, veliki dan blagdana Isus stade i povika.“ U ovom ulomku ne piše o kojem se blagdanu radi, međutim ako pročitamo nekoliko redaka ispred, saznat ćemo da se radi o blagdanu Sjenica. Na svaki blagdan Židovi slave nešto što se dogodilo u njihovoj povijesti, ali također upiru oči u događaj koji iščekuju u budućnosti. Tako i mi, uvijek se u liturgiji sjećamo nečega što je bilo, ali se nadamo nečemu što će tek biti.

Što su Židovi slavili na blagdan Sjenica? Prisjećali su se kako su lutali kroz pustinju 40 godina dok nisu došli do obećane zemlje. To je bilo vrijeme kušnji, mrmljanja i prigovaranja. U jednom takvom trenutku kada je narod mrmljao zbog gladi i žeđi, Bog je naredio Mojsiju da stane pored jedne stijene i da udari štapom. Tada je iz nje potekla živa voda. Tu se očitovalo Božje prisustvo s narodom. Ovaj blagdan tako se slavio kroz osam dana. Narod bi tijekom sedam dana izašao izvan gradskih zidina gdje bi podigli šatore. Na taj način prisjećali su se kako su njihovi pretci živjeli za vrijeme lutanja u pustinji. Osmi dan narod bi se okupio kod ulaza u grad Jeruzalem, izvlačili bi vodu iz izvora Siloam i prolijevali bi je kroz gradske ulice. Voda bi se tako slijevala do ulaznih vrata grada i na taj način, zadnjeg dana blagdana, prisjećali su se da im je Bog u pustinji dao živu vodu. Također, na taj način očekivali su i Mesiju koji će ispuniti žeđ naroda, misleći najprije na onu duhovnu žeđ. I upravo u taj „posljednji, veliki dan blagdana“ odvija se ovo evanđelje gdje Isus stane i povike: „Ako je tko žedan, neka dođe k meni!… Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!“ Drugim riječima Isus je ovdje obznanio da je on taj Mesija kojeg oni iščekuju. On je onaj koji će ispuniti žeđ narodu i dati vodu života, misleći na Duha Svetoga.

U prvom čitanju iz knjige Izlaska imamo početak blagdana Pedesetnice. Pedesetnica nije izvorno kršćanski blagdan. Židovi su se na taj dan prisjećali događaja kada je Mojsije na brdu Sinaj od Gospodina dobio Deset zapovijedi uklesanih u kamene ploče koje je zatim predao narodu. Ako pažljivo čitamo evanđelje, Isus je rekao da će poslati Duha Svetoga upravo na taj dan, na Pedesetnicu. Dakle, na Pedesetnicu mi također slavimo spuštanje Boga, Zakona, ali ovaj put preko Duha Svetoga koji je upisan ne više na kamene ploče, nego u naša srca. Kako je lijepo vidjeti kako je Isus Krist ispunjenje svih židovskih blagdana i proročanstava.

Nadalje, u drugom čitanju iz Poslanice Rimljanima vidimo što je taj novi zakon, zakon Duha. Židovi su imali Deset zapovijedi, a to je bio vanjski zakon nametnut na narod i narod se s njim mučio živeći ga. Sam po sebi, taj Zakon nije mogao spasiti čovjeka. No, silaskom Duha Svetoga, upravo taj isti Duh potpomaže našu nemoć u izvršavanju i življenju zakona Božjega.

Mi vjerujemo da smo primili Duha Svetoga na dan krštenja, a posebno na dan krizme, no također i u svakom drugom sakramentu kojeg primamo, primamo i posvetnu milost Duha Svetoga. No, može se dogoditi da smo ga primili, ali da ne vidimo plodove njegova djelovanja. Uspavan je u nama jer smo ga začepili svojim grijesima. Zato Crkva ispovijeda grijehe koji su poput čepa koji sprječavaju djelovanje milosti Duha Svetoga. No, zazivajući Duha Svetoga možemo nanovo doživjeti novu Pedesetnicu da oživimo već primljene milosti. Papa Benedikt XVI. volio je za to koristiti izraz „krštenje u Duhu Svetom“. Zato je dobro često zazivati Duha Svetoga da oslobodimo iz našeg srca ono što smo već primili. Zazivajmo ga, braćo i sestre, da i mi živimo život u Duhu!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja