Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vlado Letinčić: Samo Bog poznaje dubine srca

/ sd

ČITANJA:

Jr 18,1-6;

Ps 146,1b-6b;

Mt 13,47-53

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad mreža bačena u more zahvati svakovrsne ribe. Kad se napuni, izvuku je na obalu, sjednu i skupe dobre u posude, a loše izbace. Tako će biti na svršetku svijeta. Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi.«

»Jeste li sve ovo razumjeli?« Odgovore mu: »Jesmo.« A on će im: »Stoga svaki pismoznanac upućen u kraljevstvo nebesko sličan je čovjeku domaćinu koji iz svoje riznice iznosi novo i staro.« Kad Isus završi sve ove prispodobe, ode odande.

Riječ Božju tumači vlč. Vlado Letinčić:

Dragi slušatelji HKR-a, ulomak iz 13. poglavlja Matejeva evanđelja nastavak je Isusovih prispodoba o Kraljevstvu Božjem. Nakon što je rekao prispodobe o blagu u polju i dragocjenom biseru, nastavlja sa slikom svakodnevice koja je bila razumljiva učenicima od kojih su sami neki bili ribari.

I danas imamo pred sobom Isusove riječi Kraljevstvo je Božje kao mreža ubačena u more koja bez razlike izvlači mnoštvo riba iz dubine. Slika mreže bačene u more je poznata, naročito ona okolnost da ribari ne mogu unaprijed izračunati kakva će im riba dospjeti u mrežu i koliko će je biti.

Dublji smisao prispodobe o mreži leži u tome da svoj dragocjen teret povlači iz takvih dubina, u koje ljudsko oko ne može prodrijeti. Božji poziv, milost i oproštenje često se događaju u dubini duša, daleko od neupućenih očiju. Mnoga dobra koja smo pozvani činiti neće biti medijski popraćena ili zabilježena u ljudskoj povijesti, ali ostaju na dragocjenom mjestu naše duše i kod Gospodina koji vidi u skrovitosti. To nas upozorava i na to da budemo oprezni kada druge sudimo, jer mi vidimo samo vanjštinu, a dubine srca poznaje samo Bog. I danas si kao i jučer moramo ponoviti da se do Kraljevstva Božjega ne dolazi bez osobnog truda i žrtve – blago treba tražiti, za pravi dragocjeni biser treba sve dati, na more isploviti, a mrežu treba baciti pa izvlačiti.

I koliko god sami volim u svome srce ili mislima stavljati granice i određivati tko je spreman ili zaslužio Božje kraljevstvo, a tko eventualno nije, vjerujem da možemo s radošću misliti na to da postoji mnogo više duša vjernih Bogu od onih koje vidimo na našem životom putu.

Isus na kraju postavlja možda i najvažnije pitanje: „Jeste li sve ovo razumjeli?“. On su odgovorili pozitivno, a kakav je naš odgovor Isusu danas? Želim podsjetiti na ponizno pitanje apostola koje smo čuli u utorak kada su mu pristupili i rekli: „Razjasni nam prispodobu…“

Dragi slušatelji, neka nam Gospodin u današnjem danu podari mudrost i poniznost da znamo ovaj dan mudro proživjeti u pripremi za Kraljevstvo Božje. Želim Vam lijep i blagoslovljen ovaj dan. Hvaljen Isus i Marija.

Vlč. Vlado Letinčić, voditelj HKM Regensburg.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja