Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Vlado Letinčić: S kojima riječima na usnama želimo krenuti u Nebo?

/ sd

ČITANJA:

Jr 26, 11-16.24;

Ps 69, 15-16.30-31.33-34;

Mt 14, 1-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.

Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.

A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu.

Riječ Božju tumači vlč. Vlado Letinčić:

Dragi slušatelji HKR-a, upravo smo čuli riječi: „U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu«“. Zanimljivo je kako je Herod istovremeno i u krivu i u pravu. U krivu je jer je zamijenio Isusa s Ivanom, ali u pravu jer su uistinu čudesne Božje sile u njemu djelovale. Isus pravi Bog i pravi čovjek koje prolazi zemljom čineći dobro, nama ljudima u svemu sličan, osim u grijehu da iz tolike ljubavi u nama ponovno podigne sve grijehom Adamovim porušeno.

Dragi slušatelji znamo kako je Ivan završio prvo u tamnici, a potom mučeništvom. Danas o smrti rijetko govorimo, udaljili smo se od te ozbiljne stvarnosti, radije pričamo o uskrsnuću, o vječnom životu, a zaboravljamo da je Gospodin podnio strah od smrti. A ako je sam Isus, podnio taj strah, onda je smrt najtragičnija stvarnost jer je uništenje svih naših ljudskih vrijednosti. Ozbiljnost ove stvarnosti ništa ne umanjuje vjera u uskrsnuće. Nije svaki vjernik u stanju prihvatiti misao o smrti s dubokom vjerom u Boga. Isus nije vratio Ivana Krstitelja u život kao što je vratio Lazara i neke druge. On nije ukinuo smrt. Smrt je ostala nerazrješiva, zastrašujuća tajna. Ali je smrt drugačije izgledala prije Isusove smrti i uskrsnuća, a drugačije poslije. Isus je nije ukinuo, ali ju je ispunio novim sadržajem: putem svoje smrti unio je u smrt ljubav. Stoga je smrt, koja po sebi nema nikakvog smisla, postala takva stvarnost u koju se uselila ljubav. Tajna smrti dobila je novo značenje u svjetlu Utjelovljenja: Bog je postao čovjek, jedan od nas, u svemu je dijelio našu sudbinu, sve do smrti. Isus je ušao u smrt, probio se kroz nju, i ostavio je u njoj svoju ljubav. Od Isusove smrti u smrt se uselila ljubav i zato ljubav ima zadnju riječ.

U trenutku smrti susrećemo se s Bogom zauvijek kao nikada na zemlji, osobni susret s Njim i to će biti sadržaj vječne radosti. Tada ćemo se susresti i sami sa sobom u potpunoj iskrenosti, vidjet ćemo se onakvi kakvi jesmo, a Božja ljubav stvorit će nam novo srce u kojem više neće biti stare sebičnosti, već samo čista ljubav. U trenutku smrti susret ćemo se s Bogom ne samo kao sa sucem, već i s beskonačno milostivim Ocem o kome nam je Isus toliko govorio, a još više svojim primjerom pokazao da se i sam u potpunosti povjerio u ruke Očeve. U tom trenutku susret ćemo se sa svima onima koji već žive u Bogu. U smrti je najbolnije rastanak od onih koje smo voljeli. U Bogu, ponovno ćemo ih naći.

Od Adama do Isusa u Svetom pismu svaki čas se vraća misao da život nije drugo već škola za to da čovjek nauči lekciju za dobru smrt. Isus nam je ostavio najbolji primjer potpunog povjerenja: „Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj!“, a te riječi je izrekao još s ove strane smrti. Sveta Mala Terezija umrla je s iskazom ljubavi na usnama: „Sve je ljubav“, a s kojima riječima na usnama bismo mi željeli krenuti u Nebo? Izrecimo ih već sada!

Dragi slušatelji želim Vam lijep i blagoslovljen ovaj dan. Hvaljen Isus i Marija.

Vlč. Vlado Letinčić, voditelj HKM Regensburg.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja