Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Robert Jakica: Svojim služenjem ljudima prenosimo ljubav koju smo primili od Boga

/ sd

ČITANJA:

Post 18,1-15;

Ps Lk 1,46-50.53-55;

Mt 8,5-17

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ — i ode, drugomu: ‘Dođi!’ — i dođe, a sluzi svomu: ‘Učini to’ — i učini.«

Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom, a sinovi će kraljevstva biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.« I reče Isus satniku: »Idi, neka ti bude kako si vjerovao!« I ozdravi sluga u taj čas.

Ušavši u kuću Petrovu, Isus ugleda njegovu punicu koja ležaše u ognjici. Dotače joj se ruke i pusti je ognjica. Ona ustade i posluživaše mu. A uvečer mu doniješe mnoge opsjednute. On izagna duhove riječju i sve bolesnike ozdravi — da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku: On slabosti naše uze i boli ponese.

Riječ Božju tumači vlč. Robert Jakica:

Dragi prijatelji! Sluga je osoba koji jedino što posjeduje i jedino što ima je njegov gospodar, sve o čemu mu ovisi život i zdravlje, ali i poslanje daje mu njegov gospodar. Kod nas je loše nekoga nazvati slugom, nekako kao da se miješa pojam roba i sluge. Sluga je onaj tko je slobodan, i onaj koji je odabrao gospodara kako bi radio za njega i dobio određenu plaću. Stoga pogledajmo kakve nam sluge i gospodare donosi evanđelje.

U današnjem evanđelju slušamo razgovor Isusa i satnika, ne običnog satnika, nego satnika koji brine o svojim slugama, o onome tko je pod njim, i ne ostavlja ga samog nego mu traži spasenje. Zbog toga prilazi Isusu s velikom vjerom. Ovdje je ona pokazana u tome kako satnik naziva Isusa, kako satnik vidi da je on istinski Gospodar, i kako sam satnik vidi čega odnosno koga je on to gospodar. Uspoređuje sebe i one koji su pod njegovom vlašću s Isusovom vlašću. Ovdje je izrečeno da je Bog onaj koji je Gospodar čovjeka, ali ne kao tiranin, a čovjek ima potpunu slobodu odabrati Boga za gospodara. On je stoga Gospodar kao i ovaj satnik, gospodar koji brine o svojim slugama i koji se za svoje sluge zalaže.

Odabirom služenja takvom gospodaru koji je prepoznat kao dobar jer ne gleda na sebe nego i na slugu, tu moramo vidjeti gdje se očituje naše služenje. Isus nam dalje govori kako živjeti kao sluga. Gospodar ide dalje, ulazi u kuću i liječi punicu, dodirom vraća životnu snagu. Koliko ta gesta nama danas govori što moramo mi biti bolesniku, koliko je potrebno prilaziti im i jednostavno ih dodirnuti, i time im pokazati da u tim patnjama i bolima nisu sami. U patnjama blizina drugoga olakšava tu patnju, jer osoba vidi da nije odbačena. To Isus kao pravi Gospodar pokazuje kod sluškinje, ona je bolesna, a Gospodar joj prilazi. Bog je onaj koji nam je najbliži u našim patnjama, i najčešće ga vidimo kroz druge ljude, kroz njegovatelje i rodbinu i prijatelje, gdje on stvarno pokazuje svoje milosrdno Očinsko lice brige za svakoga. Zatim ona uzvraća njemu svojim služenjem.

Tako je ovdje oslikan naš kršćanski život, Bog je gospodar čovjeka jer ga je on stvorio i u njega udahnuo dah života, te mu darovao razum i slobodu da svijetom gospodari. Taj gospodar od svojeg sluge ne traži puno, nego želi da njegov život bude služenje drugome, da svojim životom pokaže kako kao sluga tog gospodara on u životu ima sve. Kad se čini da čovjek nema sve, i da ga je Bog zaboravio, on šalje drugog čovjeka u naš život. Šalje onoga koji će nas dodirom ili zagrljajem podsjetiti da je Bog nama blizak, i u tome nam vraća snagu življenja i služenja drugome. Bog je onaj koji nas pohađa i ozdravlja jer smo mu bitni, nismo samo broj, nego sluge od kojih očekuje velike plodove kroz cijeli život. Stoga svojim služenjem ljudima pokažite vrijednost Božanskog života i prenosite ljubav koju ste primili od Boga.

Vlč. Robert Jakica, župnik u Župi sv. Kvirina u Sisku

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja