Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Robert Jakica: Prepustimo se Božjoj terapiji! Prepustimo se Isusu koji je liječnik duha, duše i tijela!

/ sd

ČITANJA:

Post 17,1.9-10.15-22;

Ps 128,1-5;

Mt 8,1-4

Tekst evanđelja:

Kad je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet. I gle, pristupi neki gubavac, pokloni mu se do zemlje i reče: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.« Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: »Hoću, očisti se!« I odmah se očisti od gube. Kaže mu Isus: »Pazi, nikomu ne kazuj, nego idi pokaži se svećeniku i prinesi dar što ga propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.«

Riječ Božju tumači vlč. Robert Jakica:

Dragi prijatelji, sve bolesti, fizičke i duhovne, ograničavaju čovjekov potencijal i dovode ga u situaciju hitne potrebe za adekvatnom i učinkovitom pomoći. Neke od tih bolesti stvaraju daljnju neugodnost jer mijenjaju sliku čovjeka, mijenjaju njegov izgled i čine ga neugodnim za poglede drugih. Situacija postaje dramatičnija kada se za bolest veže ideja nečistoće i opasnost od zaraze. Iz tog su razloga gubavci bili marginalizirani i maknuti iz društva. Bili su otjerani iz zajednice na osamljena i negostoljubiva mjesta, najčešće u špilje. U današnjem evanđelju vidimo kako jedan od tih gubavaca izlazi u javnost i riskira svoj život jer želi upoznati Isusa, želi da ga Isus ozdravi.

Gubavac ima usrdnu želju obratiti se Isusu i veli mu: „Gospodine, ako hoćeš možeš me očistiti“. Riječima ako hoćeš i možeš ovaj čovjek pred Isusom i okupljenim mnoštvom pokazuje svoju iskrenu vjeru ukrašenu velikom poniznošću. Povjerava se Isusu i predaje se njegovoj volji. I Isus je u Maslinskom vrtu dok se znojio krvavim znojem molio Oca nebeskoga da ako je moguće da ga mimoiđe čaša, ali ne kako Isus hoće, nego Otac kako odluči po svojoj volji i kako je zamislio. Kad je Isus poučavao svoje učenike kako moliti, naučio ih je i da mole da bude volja Božja. U današnjem evanđeoskom tekstu, Isus je dirnut upravo takvom vjerom gubavca, pa ga se dotiče i ozdravlja ga.

Guba nestaje. Kako je lijepo i utješno za nas vidjeti Isusa kako bez gnušanja dodiruje naše ponižavajuće bijede, želi uspostaviti potpuno zajedništvo s našom ljudskošću, želi uspostaviti izravan kontakt s našim ranama s namjerom da ih uzme k sebi, da nas konačno izliječi.

Svaki puta kada pođemo na svetu misu dolazimo u susret Isusu s vjerom siromašnog gubavca iz današnjeg evanđelja. Misu počinjemo razmišljajući i ispovijedajući koliko nam je potrebno čišćenje naših misli, riječi i djela, i obraćamo se Njemu, Jaganjcu Božjemu i molimo ga da nam se smiluje i oduzme grijehe.

Prepustimo se toj Božjoj terapiji, prepustimo se Isusu koji je liječnik duha, duše i tijela baš kao što je povjerovao i prepustio se ovaj gubavac. Kad nas Isus dodirne, vratit će nas natrag u zajednicu, u društvo. Naše će tijelo postati hramom samoga Boga snagom Isusove ljubavi. Isus nam je svima na dar ostavio sakrament ozdravljenja, svetu ispovijed. Pođimo na ispovijed i počistimo bolesti naše duše i tijela.

Vlč. Robert Jakica, župnik u Župi sv. Kvirina u Sisku

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja