Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Robert Jakica: Kakvo smo drvo i kakav plod donosimo?

/ sd

ČITANJA:

Post 15,1-12.17-18;

Ps 105,1-4.6-9;

Mt 7,15-20

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.

Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova.

Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.«

Riječ Božju tumači vlč. Robert Jakica:

Dragi prijatelji! Suočeni sa stvarnošću, naš pogled ne može se jednostavno zaustaviti na onome što vidi. Izgled uvijek karakterizira određena dvosmislenost. Nije stvar u tome da budete sumnjičavi prema svemu, već da se ne zadovoljite ljepotom i dobrotom koja se može pojaviti na površini. Potrebno je razlučivanje koje polazi od ovog pitanja: jesu li ljepota i dobrota koje se pokazuju mojim očima autentične, imaju li stvarnu dosljednost, jesu li pouzdane ili krhke, jesu li to maske koje skrivaju nešto što nije istina?

Čovjek, dragi prijatelji, uvijek riskira da bude zadovoljan onim što okom može uhvatiti. Razlučivanje na koje Gospodin poziva upućuje na unutrašnjost, na ono što je skriveno u srcu jer to je mjesto istine. Isus nas u današnjem Matejevom odlomku upravo na to upozorava, na površno oko koje je zarobljeno izgledom, šarmom i ne ide dalje, ne djeluje stvarno razlučivo. U poglavlju prije ovoga današnjega evanđelja Isus podsjeća svoga učenika da je „svjetiljka tijela oko“ (Mt 6, 22), odnosno da oko ima sposobnost prosuđivanja, ali ako pogled nije osvijetljen ispravnim rasuđivanjem, prosudba je osuđena na krivo tumačenje.

U današnjem odlomku evanđelja predstavlja se još jedan kriterij za jasno razlučivanje. Kako razlikovati pravog proroka od lažnog? Vjerojatno je u Matejevoj zajednici bilo kršćana koji su se maskirali iza ugledne fasade, u stvarnosti su bili nositelji odstupanja od zajednice, koristili su svoj utjecaj i šarm i povlačili poteze koji nisu bili u skladu s Riječi Božjom, s Evanđeljem, sebe su smatrali prorocima.

Isus nudi vrlo konkretan kriterij razlučivanja kako bi se razotkrila neistina takvih samozvanih proroka. „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim plodovima ćete ih prepoznati“. Ono što razotkriva neistinu i dvosmislenost njihovih riječi je njihov konkretan život. I ovdje se Isus služi slikom koja ovaj kriterij razlučivanja čini sigurnim i nesumnjivim: „Svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim“.

Samo na taj način naša prosudba o lažnim prorocima može biti pouzdana. Dobrota i istina dragi prijatelji, ne mogu biti samo vanjski pokrov od riječi i lijepih ideja: moraju potjecati iz dobrog i iskrenog srca, moraju imati korijene u dobroti i istini Boga. Na taj način svatko može biti vjerodostojan i pouzdan. To nam je svima također i poziv da razlučimo kakvo smo drvo i kakav plod donosimo.

Vlč. Robert Jakica, župnik u Župi sv. Kvirina u Sisku

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja