Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Odilon Singbo: Pozvani smo djelovati odmah, bez odgađanja i s ljubavlju!

/ sd

ČITANJA:

Iz 60,1-6

Ps 72

Ef 3,2-3a.5-6

Mt 2,1-12

Tekst evanđelja:

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: »Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.« Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime. Sazva sve glavare svećeničke i pismoznance narodne pa ih ispitivaše gdje se Krist ima roditi. Oni mu odgovoriše: »U Betlehemu judejskome jer ovako piše prorok: A ti, Betleheme, zemljo Judina!

Nipošto nisi najmanji

među kneževstvima Judinim

jer iz tebe će izaći vladalac

koji će pasti narod moj – Izraela!«

Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: »Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.« Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Upućeni zatim u snu da se ne vraćaju Herodu, otiđoše drugim putem u svoju zemlju.

Riječ Božju tumači vlč. Odilon Singbo:

Poštovani slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, hvaljen Isus i Marija. Slavimo danas predivnu svetkovinu: Bogojavljenje. Bog se objavio Izraelskom narodu svojim rođenjem u judejskom Betlehemu, a svim narodima se danas objavio upravo preko mudraca koji su u ono vrijeme predstavili znanstveni svijet. U trenutku kada mnogi znanstvenici upadaju u krizu uobraženosti, samodopadnosti i samodostatnosti s jedne strane, i u trenutku kada s druge strane gubimo povjerenje u znanost valja primijetiti da je Bog u malenom Isusu upravo izvor i punine prave znanosti, a darom razuma kojim promatramo prirodu – u ovom slučaju zvijezdu prethodnicu – možemo itekako doći do Boga.

Pokušaj odbacivanja razuma u ime vjere vodi do odricanja od tog predivnog dara koji nam je Bog dao i bez kojeg naša vjera vodi u razne ekstremizme. Stoga valja s Blaisom Pascalom reći da „Malo znanja udaljuje od Boga, puno znanja približava Bogu“, a tome smo svjedoci kroz ovo vrijeme pandemije, jer puno znanja može spasiti čovjekovo zdravlje. Nadalje, previše okrenutosti prema sebi i prema svojim ambicijama jednostavno udaljuje od Boga i posljedično od čovjeka. To je ono što primjećujemo kod Heroda: »Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.« Koje li lukavosti čovjekova srca koje želi vladati drugima pa makar žrtvovanjem nevinih?

No, Bog ne prestaje nadahnjivati malene i ponizne poput ovih mudraca koji osluškujući Božje nadahnuće izbavljaju nevine. Postanimo svjesni kako Bog na sličan način potiče i nas da činimo nešto konkretno, nešto utješno, nešto spasonosno, nešto čime pozitivno zarazimo ljude oko sebe. Po uzoru na mudrace i mi smo pozvani djelovati odmah, bez odgađanja i to s ljubavlju. Naime, potaknuti zvijezdom ostavili su svoje rodno mjesto, svoju obitelj, svoju komociju, podnoseći teret umora i nesigurnog traganja. Poput njih osjećamo da nas Bog potiče na neko dobro, nemojmo odgađati. Pažljivo osluškivanje Božjih znakova oko nas potiče nas da izađemo iz sebe, i da idemo ususret čovjeku i Bogu. Ti znakovi pokazuju da nismo ostavljeni od Boga u ovom svijetu, već nas pozivaju da ih pratimo kroz razne događaje života i da dajemo prave odgovore. Stoga, svjetlošću razuma i vjere možemo u okruženju u kojem živimo opipati Boga.

Potaknuti zvijezdom mudraci su krenuli ususret Bogočovjeku. Možemo zaključiti da je pravo otajstvo svijeta upravo ono vidljivo, a ne ono nevidljivo. Jer onaj koji se zna radovati malenim vidljivim stvarima, taj može susresti Boga, onaj tko zna duboko promišljati o vidljivim stvarima, taj možemo vidjeti Boga na djelu u ovom svijetu. Ova svetkovina poručuje da Bog nije napustio ni jedan narod, ni jednog čovjeka, a darom razuma i vjere možemo pronositi svijetom ljepotu vjere i ljepotu Božje blizine.

Vlč. Odilon Singbo. Foto: HKS

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja