Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mihael Kos: Neka vrijeme došašća bude vrijeme bdjenja i molitve

/ sd

ČITANJA:

Iz 2,1-5;

Ps 122,1-2.4-9;

Rim 13,11-14a;

Mt 24,37-44

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

Riječ Božju tumači vlč. Mihael Kos:

Hvaljen Isus i Marija! Braćo i sestre, pozdravljam vas u svetu nedjelju, sveti dan Gospodnji. Na prvu nedjelju došašća i slušamo u Božjoj riječi kako Gospodin, u evanđelju po Mateju, govori da će dolazak Sina Čovječjega biti kao što je bilo u dane Noine. Kao što su u dane prije potopa jeli, pili, ženili se i udavali do dana kada Noa uđe u korablju, i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop, tako će biti i s dolaskom Sina Čovječjega. O čemu govori Gospodin? Nemojmo dopustiti da nas iznenadi njegov dolazak. Gospodin nas poziva na susret s njime, da i ove prve nedjelje došašća iščekujemo Spasitelja, da svoj život suobličimo njemu.

Vrijeme došašća je vrijeme bdijenja. Počinjemo s misama, zornicama. U mnogim župama zadnjih godina sve veći broj svećenika odlučuje imati mise zornice. Misa završava kada se pojavljuju prve zrake sunca i onda čovjek radosno, napunjen Božjim milostima može na posao, u školu, na svoje obveze. Jednostavno je prekrasno Gospodinu dati ono prvo u danu.

Bdijte i budni budite! Što još kaže Isus u evanđelju? Kaže da bi gospodar bio oprezan kada bi znao u koji trenutak kradljivac dolazi. ‘Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite sin čovječji dolazi’. Pitamo se kada to Sin Božji dolazi? Ne moramo znati datum. Razmišljali smo prijašnjih dana o tome kako nas neki ljudi znaju plašiti sa smakom svijeta s datumima, s nekim proročanstvima… Ma pusti to čovječe! Budi sa svojim Gospodinom i ne boj se!

Gospodine, daj da ovo vrijeme došašća vrijeme priprave provedemo još više s tobom, da se zaista potrudimo bdjeti i moliti, razmatrat nad tvojom riječju, dolaziti na svete mise zornice, da činimo više žrtava i dobrih djela ne zbog toga da bi nas drugi hvalili, nego zbog tebe Gospodin, zbog tvoga kraljevstva da drugima pomažemo da je Gospodinu potrebno čisto srce koje ga ljubi i slijedi u potpunosti. Pomozi Gospodine da ovo došašće provedemo u miru, da se dobro pripravimo za Božić, za tvoj dolazak, da se pripravimo valjanim ispovijedima… Ne dopusti Gospodine da olako shvatim ovaj poziv na bdijenje i molitvu, daj nam da u svemu budemo tvoji. Amen.

Vlč. Mihael Kos, župnik Župe Pohoda BDM Sirač.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja