Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mihael Kos: Čovječe pojačaj molitvu, posti i prikazuj žrtvu Bogu!

/ sd

ČITANJA:

Otk 22,1-7;

Ps 98,1-7;

Lk 21,34-36

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Riječ Božju tumači vlč. Mihael Kos:

Hvaljen Isus i Marija. Draga braćo i sestre, danas bismo mogli reći da smo na završetku crkvene godine. Već sutra počinje novi liturgijski ciklus, i sa prvom nedjeljom došašća ulazimo u novu liturgijsku godinu. Danas nam Božja riječ govor da je potrebno paziti da nam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama, te da nas iznenada ne zatekne onaj dan, koji će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Ovo je tako jasna opomena. Pošto je Isus naš spasitelj, on želi nama dobro. Ne želi da mi sad u nekim pijankama i nekim feštama živimo u razvratnostima, da upadamo u grijehe, nego želi da naš život bude suobličeni njemu. Sjetimo se da je Isus postio 40 dana u pustinji prije početka javnog djelovanja, a nama je danas teško nekada petkom se odreći mesa kako bi to bio nemrs, a kamoli da bi postigli. A Crkva nas poziva da bi trebali više puta tjedno postiti i prikazivati žrtve Gospodinu i za obraćenje bližnjih. Sjetimo se kada su apostoli došli pa su se divili kako im se i zlodusi pokoravaju, ali do neke mjere, znao im je reći da se taj rod izgoni samo postom i molitvom.

Čovječe pojačaj molitvu, posti i prikazuj žrtvu Gospodinu. To će biti Bogu na ugodan miris da ti mirišeš Gospodinu jer si pokazao svoje trpljenje, svoju patnju, svoju žrtvicu, svoje odricanje za spas onih za koje si molio… Zato kaže, nemoj da ti srce oteža u proždrljivosti, pijanstvu i životnim brigama, jer će vas iznenada zateći onaj dan. Nadalje kaže da će kao zamka doći i neće se moći izbjeći. Zbog toga je potrebno svakodnevno se pripremati za dolazak Gospodnji. Božja riječ nas stalno poziva na to, opominje nas i upućuje hajde čovječe, budi bolji nego što si do sada bio. Ako si do sada bio dobar, odsada budi svet, a onda si savršeno dobar i napreduješ u toj svetosti. Gospodin će se pobrinuti za tebe, nagradit će te nebeskim kraljevstvom. Stoga budni budimo i u svako doba molimo jer o nama ovisi kakvi ćemo doći pred Gospodina – sa zlim sklonostima ili u čistoći srca.

Evo Gospodine, tu sam, pokušao sam u svom životu živjeti čestito. Upadao sam u grijehe ali sam se Gospodine trudio da budem tvoj. Gospodine, pomozi mi. Kajem se za svoje grijehe i dolazim pred tebe Gospodine. Želim biti u potpunosti tvoj. Želim biti uz tebe, želim biti s tobom. Ti nas sve Gospodine u svome milosrđu privuci u svoje nebesko kraljevstvo. Amen.

Vlč. Mihael Kos, župnik Župe Pohoda BDM Sirač.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja