Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Mihael Kos: Božja riječ je trajna!

/ sd

ČITANJA:

Otk 20,1-4.11 – 21,2;

Ps 84,3-6a.8a;

Lk 21,29-33

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kaza Isus svojim učenicima prispodobu: »Pogledajte smokvu i sva stabla. Kad već propupaju, i sami vidite i znate: blizu je već ljeto. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je kraljevstvo Božje. Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali moje riječi ne, neće uminuti.«

Riječ Božju tumači vlč. Mihael Kos:

Hvaljen Isus i Marija! U ovom zadnjem tjednu kroz crkvenu godinu nekako dolazimo sve bliže i bliže kraju. Što nam to Gospodin govori u evanđelju? Kaže nam da pogledamo smokvu i pratimo njezin rast, i kada stabla propupaju najavljuju dolazak ljeta. Tako će znakovi najaviti dolazak Božjeg kraljevstva. Gospodin želi pokazati sebe, želi dotaknuti svako srce, želi da mu povjerujemo, da živimo po vjeri jer je blizu kraljevstvo nebesko. Da, Gospodin nas poziva da i mi budemo radnici u tom nebeskom kraljevstvu. No, kao što vinograd treba okopavati, orezivati, održavati kako bi se došlo do ploda koje će onda kroz težak proces obrade dalo vino koje veseli srce čovjeka, tako i do Božjega kraljevstva nije lako doći, no trebamo se zauzeti. Zato i kaže dalje da ‘neće uminuti ovaj naraštaj dok se sve ne zbude’. Kaže također da će nebo i zemlja uminuti ali njegove riječi neće uminuti. Dakle, što god se događalo, kako god bilo, Božja riječ je istinita. Ona je za sva vremena i zato braćo i sestre pouzdajemo se u Božju riječ.

Bog uništava naše grijehe, sve ono što je zlo na svijetu uništava, da bi učinio novo. Ovih dana baš razmišljam o tome kako se približava Božić. Pred nama je prva nedjelja došašća, početak nove liturgijske godine, novi polet, a da bi do toga došlo mora proći ovo staro. Braćo i sestre, Božja riječ nas hrabri. Čitajte Božju riječ, razmišljajte o njoj, sve će proći, ali Božja riječ neće proći. Dakle, kada si nekad u nekoj nedoumici, kad nešto ne znaš kako ćeš, što ćeš, neka ti Božja riječ bude hrana i vodilja. Preporučam da se držimo dnevnih misnih čitanja, neka nam ona budu hrana. Uputimo svoje misli na Gospodina, jer on je živ, on je trajan, on je oduvijek i zauvijek. Dobro nam je družiti se s njime jer ćemo onda i mi doći do vječnosti. Amen.

Vlč. Mihael Kos, župnik Župe Pohoda BDM Sirač.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja