Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Domagoj Koružnjak: Bog nije gluh na naše molitve i vapaje!

/ sd

ČITANJA:

Est 4,17k-m.r-t;

Ps 138,1-3.7c-8;

Mt 7,7-12

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.

Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!

Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.«

Riječ Božju tumači vlč. Domagoj Koružnjak:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, hvaljen Isus i Marija!

Sigurno ste se našli u nekoj situaciji u kojoj ste trebali reći nešto vrlo važno, a niste znali kako to izreći. I onda od jednom kao da je došla prava riječ, točno ono što ste trebali reći. Možda ste i molili da vam Bog providi riječi koje trebate reći i kako trebate nastupiti u situaciji u kojoj ste se nalazili. Mogu posvjedočiti iz svoje, doduše ne tako duge svećeničke i ispovjedničke prakse da je upravo tako. Kada se ponekad i čini da svojim ljudskim snagama neću moći pronaći pravi odgovor na pitanje ili dati pravi savjet, onda Duh Sveti uskoči u trenutku kada najviše zatreba i dopusti mi da izgovorim prave riječi u pravo vrijeme. Točno ono što je ta osoba u tom trenutku trebala čuti.

Današnje evanđelje nam progovara o tome. Krist kaže: „Tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se, ištite i dat će vam se.“ Upravo onaj koji ište, njemu će se dati. Bog nije gluh na naše molitve i vapaje. Možda se ponekad čini da Bog ne čuje naše molitve jer nam ne daje ono što Ga tražimo, za što Ga molimo… Ali moramo biti svjesni da nije uvijek za naše dobro ono što mi molimo. U prethodnom poglavlju Matejevog evanđelja Isus kaže: „Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite, dakle, zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.”

Isto tako je i nama danas. Koliko puta smo se osjećali sami i napušteni od svih. Sami i prepušteni svijetu koji uništava ili želi uništiti ono što nam je najvrjednije. Bog sluša našu molitvu i ono što ga tražimo i želi nas darivati dobrim darovima, jer Ga tražimo iskreno i znamo da od Njega možemo dobiti pomoć.

Ne želi nas ostaviti same da se borimo protiv lavova i vjetrenjača nego nam stavlja u usta riječ darovanu Duhom Svetim i s njom se borimo protiv svih napasti Zloga. Dao nam je i svoga Sina koji nam je pokazao kako trebamo živjeti. Isus nam je pokazao kakav je Njegov i naš Otac, što nam želi dati.

Vlč. Domagoj Koružnjak

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja