Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. David Andreić: U radu za Božje kraljevstvo Isus računa na svakog vjernika

/ sd

ČITANJA:

Hoš 10,1-3.7-8.12;

Ps 105,2-7;

Mt 10,1-7

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.

A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani s Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda.

Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’«

Riječ Božju tumači vlč. David Andreić:

Hvaljen Isus i Marija !

Od srca pozdravljam sve slušatelje i slušateljice Božje riječi HKR-a

„Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.” lsus poziva ljude kao suradnike u veliku žetvu. Za tu nadljudsku zadaću daje im i nadljudske sposobnost te moć nad zlim duhovima i nad bolestima.

Već je i to tajna što Isus uopće treba i izabire ljude – suradnike, a druga tajna je u tome kako ih bira. To su vrijedni, radni, zdravi, pobožni muževi, ali obični, bez posebnog značenja, ugleda, bez sredstava, bez neke izvanredne i posebne nadarenosti. Nisu oni neke svetačke pojave u smislu kako to narod obično shvaća. Ukratko oni su obični, prosječni ljudi. Njihove ljudske pogreške, nedostaci i jednostranosti nisu u Evanđelju prešućene nego su katkada i naglašene. Jedna je od tajni da je i Juda pripadao apostolskom zboru. Izdajica iz najužeg kruga postao je sredstvo Zloga! Isusa predao u ruke neprijateljima. lsus je želio da njegovi apostoli budu njegov drugi ,,ja”. Oni će biti Kristovi svjedoci, a to znači svjedočiti da je uskrsli Krist onaj isti lsus s kojim su živjeli pune tri godine, to je jedinstveno svjedočanstvo koje njihovu apostolstvu daje jednostavno obilježje.

Dvanaestorica apostola ostaju zauvijek temelj Crkve. Dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: K poganima ne idite ni u koji grad samarijski ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma lzraelova! Putem propovijedajte; Približilo se kraljevstvo nebesko!” Bilo im je prvo poslanje, početak apostolske službe, uvođenja u apostolski rad, stoga oni za sada ne smiju prelaziti granice Svete zemlje. Kasnije, poslije Uskrsnuća, lsus ih šalje „Idite po svem svijetu”.

Čitava oprema apostola sastoji se u čudesnoj sili i moći koju su primili od lsusa; tu je tajna i snaga njihove sigurnosti u nastupu i autoriteta kod slušatelja. Sve ostalo, čime se služe u svom apostolatu, mora biti jednostavno, mogu se služiti samo najpotrebnijim sredstvima, pomagalima da bude svima očito kako se Božje kraljevstvo ne ostvaruje na ljudska, zemaljska sredstva nego na istinu i snagu Božju.

Svaki apostolski rad i poslanje trebamo shvatiti kao rad na Božjoj njivi; moramo biti poslani od Crkve, i znati čekati, vrijeme, područje, čas od Boga određen da radimo ono što je Božja volja, na onom području koje nam Bog odredi. U radu za Božje kraljevstvo Isus ne računa samo na svoje svećenike, Papu i biskupe nego na svakog vjernika, jer smo sakramentom krštenja pozvani da budemo svjedoci Uskrsne radosti. Moramo mnogo moliti za dobre svećenike! I oni su obični prosječni ljudi!

Vlč. David Andreić, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja, Ivanska.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja