Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. David Andreić: Donosimo mir svima koje susrećemo!

/ sd

ČITANJA:

Hoš 11,1.3-4.8c-9;

Ps 80,2ac.3bc.15-16;

Mt 10,7-15

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima: »Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa. Ta vrijedan je radnik hrane svoje.

U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite sve dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati. Gdje vas ne prime i ne poslušaju riječi vaših, iziđite iz kuće ili grada toga i prašinu otresite sa svojih nogu. Zaista, kažem vam, lakše će biti zemlji sodomskoj i gomorskoj na Dan sudnji, negoli gradu tomu.«

Riječ Božju tumači vlč. David Andreić:

Hvaljen Isus i Marija! Od srca pozdravljam sve slušatelje i slušateljice Božje riječi HKR-a.

„Putem propovijedajte: Približilo se kraljevstvo nebesko”. Doista približilo se kraljevstvo nebesko. Cijela je Crkva na putu, i svaki je od nas još na životnom putu da stigne u nebesko kraljevstvo. Ono nam je blizu, ono je u nama, ali mi još nismo posve u njemu, nismo se još u njega pretopili svim svojim bićem. Dok nam je Božje kraljevstvo tako blizu, dok mu se nastojimo što više približiti, treba da ga i mi na svojem putu navješćujemo svojim životom. To će s naše strane biti najjače sredstvo za njegovo širenje i ostvarenje. Upravo će na taj način Božje kraljevstvo postati sve više naše i mi sve više Božji. Crkva je po svojoj biti misionarska, a svaki kršćanin apostol.

Isusove preporuke apostolima treba primijeniti na sebe. Duhovna i tjelesna djela milosrđa mogu biti vrlo različita prema vremenima i prilikama, ali će uvijek za svakoga vrijediti zlatno načelo: Besplatno ste primili, besplatno i dajte! Odmah Isus dodaje da radnik zaslužuje svoju plaću tj. uzdržavanje. Iskustvo povijesti Crkve dokazuje da to nikada nije nedostajalo onome tko je uložio i najmanje truda na Gospodnjoj njivi. Kad bismo tražili plaću prema ljudskim mjerilima, to bi značilo da ono što pružamo braći i sestrama smatramo svojim darom, a ne da nam je to za braću od Boga dano. Puno više primit ćemo blagoslova Božjeg ako radimo nesebično i u duhu evanđeoskog siromaštva, nego iščekujući plaću po načelima ovoga svijeta svaku minutu platiti ili preplatiti za učinjeno dobro, koje smo bili dužni učiniti ga.

„U koji god grad ili selo uđete razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite dok ne odete. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati”. Isus hoće da njegovi glasnici donesu ljudima mir, to jest spasenje. To nije obični pozdrav, to je pozdrav pun sile, daje se riječima i činima, a ima sakramentalan značaj. Njime učenik prima blagoslov. Povlačenje blagoslova jednako je prokletstvu. Zaista kažem vam, lakše će biti zemlji sodomskoj i gomorskoj na dan sudnji negoli gradu tomu. Za svakog čovjeka, posebno za nas kršćane vrijedi: donosimo mir svima koje susrećemo! Ako Isusove riječi primjenjujemo na sebe, znajmo da smo poput apostola poslani od Isusa, a on hoće da i mi kao njegovi prijatelji svim ljudima donosimo mir. Tko Božju milost primi, naći će mir i spasenje u Bogu. Tko je otkloni, sam na sebe navlači osudu. Najveći grijeh današnjeg svijeta pod navodnicima moderan i napredan svijet, je otklanjanje Božje milosne objave koju smo primili po Isusu Kristu.

Brate i sestro, pitam sebe i vas: jesam li u svojoj najužoj zajednici „anđeo mira” i ljubavi, ili možda svojim riječima i ponašanjem unosim u zajednicu nemir. Jesam li u svojoj nutrini smiren, smirena?

Vlč. David Andreić, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja, Ivanska.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja