Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. David Andreić: Budimo revnitelji evanđelja!

/ sd

ČITANJA:

Dj 13,46-49;

Ps 117,1-2;

Lk 10,1-9

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.«

»Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje.’«

Riječ Božju tumači vlč. David Andreić:

Od srca pozdravljam sve slušatelje i slušateljice Božje riječi HKR-a.

Isus šalje sedamdeset i dvojcu učenika dva po dva pred sobom i govori im: „Žetva je velika, ali radnika malo. Šaljem vas kao jaganjce među vukove.” Tako je i Isus Spasitelj svijeta, došao kao nevin, krotak i ponizan Jaganjac, da Bogu stekne mnoge iz velike žetve na zemlji. Isus traži od svojih učenika, vjernika da budemo kao On, Njemu slični.

Odlomak današnjeg svetog evanđelja doslovno se može primijeniti na svetoga Ćirila i Metoda – slavenske Apostole, zaštitnike Europe. Ova dva sveta brata bili su Grci po ocu, a Slaveni po majci, učitelji su slavenskih naroda. Rođeni su krajem 9. stoljeća u grčkom gradu Solunu. Otac ih je poslao u Carigrad na izobrazbu. Braća su napredovala u naukama, bili su puni kršćanske mudrosti, ponizni, pobožni, kreposni. U Carigradu je vladala raskalašenost, ali se nije od toga zla ništa prilijepilo uz ova dva sveta brata. Cijenili su vjeru, i nastojali su da kršćansku vjeru upoznaju i drugi. Poganske Slavene su obraćali na kršćanstvo. Najprije su Ćiril i Metod otišli u Moravsku na poziv kneza Rastislava, zatim u Češkoj gdje su obratili kneza Borivoja i njegovu ženu na kršćanstvo. Išli su gradovima i selima propovijedati vječne istine na razumljivom slavenskom jeziku. Zatim bili su u Bugarskoj, a sva je prilika da su bili i među Hrvatima. Svete su knjige Ćiril i Metod preveli na slavenski i na istom jeziku obavljali svete obrede, službu Božju.

Što ćemo naučiti od Svete braće Ćirila i Metoda – da ljubimo Boga i bližnjega svoga, jer nas Isus zadužuje. Svećenici i biskupi, i svi mi imamo što naučiti od ovih dvaju svetaca. I mi smo dužni biti misionari u svojim obiteljima, u svojim župama, na radnom mjestu, donositi mir među ljudima. Živjeti punim plućima svoju vjeru, i prave kršćanske kreposti.

Isus Krist traži da budemo svijetlo svijeta, da budemo grad na gori, koji će iz tame pozivat k divnom svijetlu svojemu sve oni koji su zalutali ugasili luč evanđelja, kojeg su propovijedali sveta braća Ćiril i Metod. Sveti Ćiril i Metod slavenski apostoli značajni su za proširenje kršćanstva među Slavenima, a istodobno su zaslužni za razvitak pismenosti i kulture, duha i jezika naših predaka u devetom stoljeću. Papa Ivan Pavao II., sada sveti Papa, pridružio je 1980. godine zaštitniku Europe svetom Benediktu i svete Ćirila i Metoda. Budimo i mi revnitelji evanđelja poput svete braće.

Vlč. David Andreić, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja, Ivanska.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja