Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Antun Kolić: Prepoznaju li nas drugi po našim plodovima?

/ sd

Evanđelje dana: Mt 7,15-20

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve?

Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.«

Riječ Božju tumači vlč. Antun Kolić:

Dragi slušatelji, sestre i braćo u Kristu, što nam danas Božja riječ želi reći? Isusova riječ bila je sigurna, bila je konačna, jer ih je učio kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. U njegovu učenju nije bilo ni sjene sumnje ili oklijevanja. Njegova je poruka svima bila razumljiva i izražena je na njihovom svakodnevnom jeziku. Ali istodobno je bila uzvišena i očito je to bila Božja riječ.

Današnje Evanđelje dobar je primjer onoga što je toliko impresioniralo mnoštvo. Naš Gospodin sudi lažnim prorocima i izriče im osuđujuću osudu, sa svojim vlastitim autoritetom: „Svako drvo koje ne rodi dobro, sječe se i baca u vatru” (usp. Mt 7,19).

Gospodin nam u ovom odlomku govori da istina i milosrđe zapravo idu zajedno. Stoga učenik traži istinu u jedinstvu s Učiteljstvom Crkve, kroz koje se svijetu objavljuje Kristovo učenje. Jedna od brojnih prispodoba, a ova mi je posebno zapala za oko je riječ o stablu, te dobrim i zlim plodovima! U Kristovoj prispodobi, stablo je čovjek, a dobri ili zli plodovi su čovjekova dobra ili loša djela! Isus nas upozorava da budemo oprezni glede lažnih proroka i vođa. Daje nam vrlo jasne i konkretne upute za raspoznavanje: prepoznavanje prema plodovima. Naš svijet često zna biti vrlo zbrkan dajući nam toliko obećanja o sreći i bogatstvu, a istovremeno je toliko pun patnje, mržnje, korupcije, sebičnosti, oholosti i usamljenosti. Moramo razlučiti, shvatiti da postoje ne samo lažni proroci i vođe koji rađaju plodom koji nije dobar, već i dobri proroci i vođe čija je poruka istinita jer rađa dobrim plodom.

U ovih nekoliko odlomaka Svetoga Pisma otkriva se Isusova riječ o budućem sudu: drvo koje ne rađa dobrim plodom bit će posječeno i bačeno u vatru. Pozvani smo da s određenom žurnošću rađamo dobre plodove, a odbacimo od sebe zle plodove. Drvo se ne kvari preko noći. Propast počinje iznutra, tj. iz čovječjeg srca i potrebno je vremena dok ne postane očita. Vanjske pojave mogu biti dobre, no gleda se na gubitak ploda. Gubimo smjer kada se nešto malo uvuče u nas i počne nas odvlačiti od prvotnoga smjera. S druge strane, rast u dobru vidljiv je. Drugi će nas prepoznati po našim plodovima.

Dobro drvo, da bi urodilo dobrim plodom, treba imati dobru zemlju u pravo vrijeme, zasađeno na mjesto koje mu klimatski odgovara. I mi rastemo ako smo dobro odgojeni i rastemo u ljubavi; rastemo i kada pazimo na sebe, kada krijepimo svoje tijelo jelom i pićem koje ne uništava tijelo. Tada će se vidjeti plodovi i drugi će imati koristi od nas. A kako mi vodimo brigu o drugima, pokazat će vrijeme. Oče dobri budi naša snaga, naše dobro i naša ljubav!

Blagoslovi sve nas svojim blagoslovom. Amen.

Vlč. Antun Kolić, župnik Sveta tri kralja, Karlovac – Banija.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja