Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Antun Kolić: Bog čini ono što je čovjeku nemoguće i neshvatljivo

/ sd

Evanđelje dana Lk 1,57-66.80

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.

Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.

Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime. Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.

Riječ Božju tumači vlč. Antun Kolić:

Dragi slušatelji, sestre i braćo u Kristu, zbog zapriječenosti sutrašnje svetkovine Presvetog Srca Isusova, svetkovina Rođenja Sv. Ivana Krstitelja slavi se danas u svim župama, osim u onima koje nose titular Rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Zato smo danas slušali evanđelje od svetkovine Rođenja Sv. Ivana Krstitelja.

Tako danas slavimo rođendan velikana, Ivana Krstitelja koji je most prijelaza iz Staroga u Novi zavjet. Crkva, prema svom liturgijskom kalendaru, slavi samo tri rođendana: Isusov u prosincu, Malu Gospu u rujnu, Ivanov u lipnju. Ivan se rađa od neplodne žene Elizabete, zahvaljujući čudesnom Božjem posredovanju. Bog određuje i njegovo ime koje znači „Bog se smilovao“ ili „Bog je milostiv“. To smilovanje ne odnosi se samo na milost iskazanu njegovim neplodnim roditeljima Zahariji i Elizabeti, već seže puno dalje. S Ivanovim rođenjem počelo se ostvarivati Božje smilovanje svemu narodu, jer on je poslan da najavi onoga koga su proroci navijestili kao Spasitelja i koga narod čeka. Uz Ivanovo rođenje već je povezano trpljenje, koje od početka prati svakog slugu Božjega. Ivanov je otac Zaharija naime zbog svoje nevjere na neko vrijeme zanijemio, a susjedi u strahu pitaju: „Što će biti od ovoga djeteta?“ Božje djelovanje uvijek izaziva i stanovitu zbunjenost, upravo zato što on djeluje drukčije od očekivanja ljudi. Bog čini ono što je čovjeku nemoguće, ponekad čovjeku neshvatljivo. Ni Ivanovi roditelji nisu znali što će biti sa njihovim djetetom, ali su ga odgajali i poučavali u vjeri da se pouzda i vjeruje u Boga.

Ivan je prorok, u dvojakom smislu. Najveći je prorok u Izraelu – prema značenju tog pojma u Starom zavjetu – jer će, za razliku od ostalih proroka, jedino on moći uprijeti prstom u Onoga koga su oni naviještali i reći: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta“ (Iv 1,29). I drugo, nije prorok samo onaj koji naviješta mesijanska vremena, nego bitno i prvenstveno osoba koja donosi Božju Riječ, svjedok prisutnosti te stvaralačke Riječi u novom, našem svijetu i vremenu.

Ivan je najavio prisutnost Riječi i pokazao ju je drugima. Njegova je izjava u kontrastu s njegovim ocem Zaharijom prije njegova rođenja. Ivan bi u proročkome stilu hrabro govorio. Za svoje se poslanje pripremao u divljini i postao most između staroga i novoga.

Uvijek su bili rijetki ljudi koji su, poput Ivana, na velikoj svjetskoj sceni mogli nešto pokrenuti i promijeniti. Zato, dok čeznemo za njima, ostaje svima nama važno pitanje, koliko je u meni Ivanova duha? Koliko je u mome životu njegove dosljednosti i odlučnosti, gorljivosti za Boga i njegovo kraljevstvo? Za Ivana je Isus slikovito rekao da nije trstika koju vjetar njiše. Bi li mogao slično reći i za mene, za tebe? Jesam li čvrst i nepokolebiv u svojim stavovima, u svome kršćanskom uvjerenju i ljudskom poštenju? Sveti Ivan nas sve poziva da dademo svoj proročki doprinos boljitku ovoga svijeta. Zato prihvatimo njegov poziv na obraćenje i počnimo donositi plodove dostojne obraćenja.

Obratimo se od svoje nevjere i prepustimo Bogu da nas oblikuje u nove ljude svetosti. Amen. Svima koji nose ime Ivan, Ivana sretan i blagoslovljen Imendan!

Vlč. Antun Kolić, župnik Sveta tri kralja, Karlovac – Banija.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja