Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 U svakome je od nas nešto od Tome

/ sd

ČITANJA:

vl.: Ef 2,19-22;

Ps 117,1-2;

Iv 20,24-29

Tekst evanđelja:

Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kada dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana njegovi učenici bijahu opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«

Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

Riječ Božju tumači vlč. Petar Tisaj:

Toma apostol nije na prvu svijetao lik. Kada netko sumnja u Objavu uspoređujemo ga često s Tomom i nazivamo ga nevjernim ili pak nevjernikom.

Mislim da nitko od nas ne bi želio da se njega tako ljudi sjećaju nakon smrti: taj nevjernik, taj koji je jako sumnjao. Postoji ipak nešto što možemo naučiti od Tome. Moguće je da će zapravo on mnogima postati voditelj kroz duhovni put.

Nitko ne zna što se događalo s Tomom kroz nekoliko dana. Najvjerojatnije je nestao u petak kada su se svi apostoli razbježali. Možda Tomi nije bilo dobro s ostalima? Svi su u dvorani Posljednje večere živjeli u strahu. Čak i najslabije škripanje vrata uznemirivalo ih je i podsjećalo na odmazdu Židova. A možda se Toma naljutio na Isusa? On je trebao biti pobjednik, a završio je kako je završio. Možda se Toma naljutio na samoga sebe? Uvijek je tako kada se čovjek razočara u samoga sebe.

U svakom čovjeku ima nešto od Tome. Zato je sličan svakome. Ima u nama pomalo ljutnje na Isusa jer su stvari trebale biti drukčije nego što jesu. Ljutimo se na sebe jer ne možemo podnijeti neuspjeh. Proganja nas grješna prošlost. Prisilne misli naviru. Razočarani smo u neke crkvene službenike, možda u samu Crkvu jer mislimo da bi trebalo biti drukčije. Zanimljivo, Toma ima nadimak – blizanac. U Bibliji nigdje ne piše da je on imao brata. Zato kažu da je svatko od nas njegov brat blizanac.

Ali, Toma ima samo jednu želju: Staviti svoje prste u mjesto čavala. On želi dokaz ljubavi: staviti svoj prst tu gdje je započela istinska ljubav i to ljubav do kraja. Zar je to loša želja? Mislim da bi mnogi, uključujući i mene, željeli da budu uvjereni do kraja u tu istinitu ljubav. Stoga, nije to loša želja staviti prst u svete Isusove rane u kojima je naše otkupljenje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja