Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 'Tražite Gospodina dok se može naći'

/ sd

ČITANJA:

iz Prigodnih i zavjetnih čitanja (str. 190.-203.):

Iz 55,6-9;

Ps 51

Mt 9,1-8

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme Isus uđe u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru reče Isus uzetomu: “Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!”

A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: “Ovaj huli!” Prozrevši njihove misli Isus reče: “Zašto snujete zlo u srcima? Ta što je lakše reći: ‘Otpuštaju ti se grijesi’ ili reći: ‘Ustani i hodi’? Ali da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!” Tada reče uzetomu: “Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!” I on usta te ode kući.

Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima.

Riječ Božju tumači s. Damjana Mihaela Barbarić:

Danas su proljetne kvatre, osobiti dani posvećeni molitvi na neku nakanu. Ovi danas posvećeni su pokori i obraćenju. Stoga i liturgijska čitanja sva idu u tom smjeru poziva na obraćenje, poziva koji potiče na promjenu smjera u životu, ili barem korigiranja smjera. Nešto poput senzora na automobilu koji registrira trake na cesti i ako skrene izvan traka, reagiraju i upozoravaju vozača. Upravo tako i ova Božja riječ danas upozorava, potiče: tražite Gospodina dok se može naći… Još dok si na putu, kad tek malo skreneš izvan traka, volan i kotači su složeni da sami isprave smjer, međutim, ako odeš jako krivo, onda više i ne reagiraju. Isto tako prorok Izaija govori za naš život TRAŽITE GOSPODINA DOK SE MOŽE NAĆI, jer eto, može se dogoditi da tako daleko odeš da ga više nećeš moći naći.

Znači sada, dok možda nisi tako daleko, u ovoj korizmi posebno je poziv da preispitamo sebe, svoj smjer života, svoje odluke koje donosimo tijekom dana, smjer naših misli, naše odnose s Bogom i naše odnose s drugima oko nas. Priznajmo da smo slabi, grješni ljudi, da bez Boga ne možemo učiniti ništa dobro i kako divno pjeva pjesma: Kad grijeh je jak, ti jači si, prebivam u milosti… Gospode, ja tako trebam, tebe svakog trena, zaštititi me, obnovi, o kako te trebam! Doista, svakog trenutku, jer smo duhovni ljudi, jer smo neprestano na bojištu između dobra i zla… sve ovisi koji duh hranimo, taj će duh pobjeđivati. Ako ostajemo u ljubomori, zavisti, neprihvaćanju, taj će duh nastanjivati naše srce, to ćemo zračiti oko sebe i tako ćemo sve više skretati od Boga. Naprotiv, ako se borimo i nastojimo prihvaćati drugoga, opraštati, ne gajiti srdžbu, ljubomoru, zavist, zlo oko, tada će i Duh Božji pomagati našoj nemoći i boriti se s nama.

Mi smo Božja vojska, po krštenju smo se opredijelili za Boga, za dobro, nemojmo onda olako popuštati da nas netko prevari i odvuče izvan traka kako bismo postigli cilj. Bog sigurno daje, jer čujemo u današnjem evanđelju: Kucajte, tražite, ištite i dat će vam se, otvorit će vam se, naći ćete. To je Božja riječ, mi ne znamo na koji način i kada, ali sigurno Božja riječ ne vara, sigurno je istina i bit će tako kako kaže. Ponajviše molimo za Duha Svetoga koji nam pokazuje smjer, nemirno more stišava, bujice smiruje. Nemojmo propuštati trenutke jutarnjih tišina gdje naše srce uzima sebi snagu, napaja se na Izvoru za taj dan koji je pred nama i često ne znamo što nas čeka. Samo sa Isusom možemo, dopustimo da nas vodi, da nam pomaže, recimo mu to i On sigurno neće prečuti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja