Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Samo ljubav donosi promjenu

/ sd

ČITANJA:

1Kr 21,1-16;

Ps 5,2-3.4b-7;

Mt 5,38-42

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onome tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.«

Riječ Gospodnja.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Vukalović:

Draga braćo i sestre, dragi slušatelji!

U ovom tjednu slušat ćemo Isusov govor na gori. Nisu to riječi opomene, nego Isus želi kao i uvijek dopuniti Stari zavjet novinom. A ta novina svakako je da se kroz riječi i djela provalači ljubav. Nije Isusu toliko stalo do riječi koliko do života i djela. Nije mu stalo da ostaje stanje kakvo je bilo (status quo) već želi uvijek nešto novo. Ono što su ljudi, rekli bismo radi svoje komotnosti okrenuli naglavačke Isus želi postaviti na prave noge. Isus se ne veže uz izričaje ili formule, već uz sadržaje. Ne uz pravednost ili osvetu već uz ljubav i pomirenje, ne uz teoriju već uz praksu. Njegove riječi su uvijek za danas i ovdje i sada. Odbijao je usklađivanje uz već postoje šablonske navike. Za njega uvijek vrijedi novo, kao ono „novo vino u nove mješine. Zato si postavljamo odlučno pitanje koje glasi: Jesam li ono što bi mogao biti, ili što bi trebao biti? On iziskuje uvijek prevrat kako kod pojedinca tako i u društvu. Isus nas poziva da svoj pogled uzdignemo iznad ograničenih zakona. Trebamo biti velikodušni i domišljati ako se želimo uzdići iznad ograničenja koje nam donosi život. Isus želi da smo hrabri te da se ne oslanjamo samo na svoje sposobnosti, nego dopustimo da u nama oživi njegov duh. Uči nas nenasilju prema osobi, ali ne isključuje moralnu pobjedu nad zlom. Bilo bi sigurno nemoguće udovoljiti i pomoći svakoj osobi na ulici koja traži uslugu i pomoć od nas, ali zato moramo moliti za Božju milost, da budemo velikodušni i da manje osuđujemo.

Isusove današnje riječi za svakoga su teško shvatljive i neprihvatljive. Postavljamo si pitanje: Zar se ne bi trebali braniti? Zar se čovjek treba povlačiti i dopuštati da mu se nanose povrede? U čovjeku je prirodan instinkt da se brani, bori za svoje. Međutim Isus nam govori da se ne opiremo, a ne da treba biti bespomoćan, da treba dopuštati nepravdu. Oružje kojem se čovjek kršćanin brani jesu ljubav, dobrota i praštanje. Blaženi biskup i mučenik Michael Kozal, potvrđuje Isusove riječi: „Pobjeđujte zlo dobrotom, a ne zlom i nasiljem. Pobjeđujte ga molitvom, ljubavlju i praštanjem. Otpor neće donijeti promjene, otpor može samo ojačati zlo. Samo je ljubav u stanju promijeniti čovjekovo srce, pridobiti ga za pokajanje, žaljenje i obraćenje. Gospodine nauči nas danas da se ne opiremo zlu, već da zlo pobjeđujemo dobrotom. Amen.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja