Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Odlučimo se biti radnici na Božjoj njivi

/ sd

ČITANJA:

Hoš 8,4-7.11-13;

Ps 115,3-10;

Mt 9,32-38

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Gle, doniješe Isusu njemaka opsjednuta. Pošto Isus izagna đavla, progovori njemak. Mnoštvo se čudom čudilo i govorilo: »Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu!« A farizeji govorahu: »Po poglavici đavolskome izgoni đavle.«

I obilazio je Isus sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama i propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.

Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnikâ malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«

Riječ Gospodnja.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Farizeji su imali određenu sliku onoga tko bi trebao biti Mesija – Pomazanik Božji, a Isus nije ulazio u tu sliku. Zato su se ljutili na njega, izrugivali ga, te ga na kraju optužili i predali Rimskoj vlasti. Isus nije bio ono što su oni zamislili, još je k tome njih prozivao zbog krivih postupaka. U današnjem Evanđelju Isus čini prekrasno čudo ozdravljenja – nijemi čovjek progovara. Za farizeje to nije prekrasno čudo, nego djelo Đavla. Na drugome mjestu Isus prekorava takvo razmišljanje, pa čak kaže da je to grijeh protiv Duha Svetoga – nazivati djela Božje djelima đavla.

Isusovo poslanje očituje se u tome da propovijeda Kraljevstvo Božje, da liječi bolesti i nemoći, te da istjeruje zloduhe. Ono što ostaje u pozadini te se često ne spominje jest da Isus dolazi stati na kraj kraljevstvu Zloga koje je pustilo korijenje među ljudima. To je nevidljiva duhovna bitka koja se ne događa samo u Evanđelju nego i dan danas. Bojno polje ove duhovne bitke je duša svakog čovjeka. Svaki dan i svaki sat odlučujemo se na čijoj ćemo strani biti, s kime ćemo ratovati i protiv koga se boriti. Zato Isus na kraju Evanđelja kaže da je žetve mnogo, a radnika malo. Odlučimo se danas biti radnici u Isusovoj žetvi, i ratnici u Isusovoj borbi. Odbacimo svaki grijeh i zlo, i surađujmo s Isusom u izgradnji Kraljevstva mira, dobrote, ljubavi i opraštanja.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja