Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Kraljevstvo spasenja je za sve ljude

/ sd

ČITANJA:

Hoš 10,1-3.7-8.12;

Ps 105,2-7;

Mt 10,1-7

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.

A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani s Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda.

Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’«

Riječ Gospodnja.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Isusovo poslanje na zemlji očituje se kroz čuda koja čini među ljudima, kroz ozdravljenje bolesnih i kroz naviještanje Radosne vijesti. Zato svojim najbližim učenicima – Apostolima – povjerava najizravniju bitku, da izgone zloduhe, te liječe bolesti i nemoći. Oni su sami začuđeni kada uspiju Isusovim imenom pokoravati demone. Nisu to bili ljudi velikih moći, velikog znanja i besprijekornog ponašanja. Svatko od njih imao je svoje mane, loše navike i težak karakter. Vidimo to na primjeru apostola Petra koji često proturječi Isusu, iznosi svoje mišljenje i govori prije svih Apostola.

Mogao je Isus izabrati najbolje, ako bi se uopće moglo naći takvog čovjeka. No, on izabire ove nesavršene da ih usavrši. Izabire loše da ih poboljša, izabire težak karakter da ga Njegova ljubav slomi. Mene i tebe Isus poziva na isti način, želi da budemo njegovi učenici i ponesemo njegovu Riječ do kraja svijeta. Netko će reći da muca – nema veze, Isus će kroz tebe govoriti na svoj način. Netko će reći da je sramežljiv – nema veze Isus će kroz tvoju sramežljivost dotaknuti tuđa srca. Netko će reći da je jako tvrdoglav i svojeglav – nema veze, Isus će ti dati situacije u kojima ćeš slomiti svoju tvrdoglavost da možeš širiti Božju riječ. Možda nismo poslani propovijedati poganima, kao ni učenici na početku svoga djelovanja, ali danas smo okruženi mnogim drugačijim poganskim ritualima čak i u svom narodu.

Isus nam daje mudrost da znamo prepoznati takvu poganštinu i propovijedati obraćenje grešnika. Prije svega, ti i ja smo oni kojima treba obraćenje, a kada obratimo sebe k Isusu, onda smo poslani k drugim izgubljenim ovcama. Kraljevstvo nebesko nikada nije zamišljeno kao individualno kraljevstvo za potrebe određene izabrane skupine – nego Kraljevstvo spasenja za sve ljude. Isus nam daje najlakši način širenja toga kraljevstva – pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova – to su danas naši sunarodnjaci, susjedi, možda čak i vlastita obitelj. Ne trebamo ići na kraj svijeta, ali trebamo dotaknuti srca svojih susjeda Isusovom ljubavlju – a možda je to izazovnije nego poći na kraj svijeta?!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja