Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Koliko je velika tvoja vjera?

/ sd

ČITANJA:

Hoš 2,16.17b-18.21-22;

Ps 145,2-9;

Mt 9,18-26

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, gle, pristupi neki glavar, pokloni mu se do zemlje l reče: »Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju, i oživjet će.«

Isus usta te pođe s učenicima za njim. I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se.« A Isus se okrenu i vidjevši je reče: »Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila.« I žena bî spašena od toga časa.

I uđe Isus u kuću glavarovu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa reče: »Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava.« Oni mu se podsmjehivahu.

A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena. I razglasi se to po svem onom kraju.

Riječ Gospodnja.

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Glasnović:

Susret s glavarom u današnjem Evanđelju pokazuje Isusu kolika je vjera tog malenog čovjeka. Nema u njemu zrna sumnje da je Isus veliki Prorok i glasnik Božji, te mu pristupa i kaže „Dođi, stavi ruku na moju kćer koja je umrla, i ona će oživjeti“. Ovaj čovjek to nije mogao znati iz svoga iskustva, nije svaki dan selom prolazio neki prorok koji bi oživljavao ljude, nije on to matematički izračunao pa bio tako siguran – ne, on ovdje pokazuje čistu vjeru, vjeru koja dopušta iznenaditi se! U isto vrijeme dok ovaj glavar govori, neka žena u mnoštvu koje ide za Isusom, pokazuje istu vjeru bez ijedne izgovorene riječi. Njena je vjera sažeta u njenim mislima „Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se“. Ni ona to nije mogla potvrditi svojim iskustvom ili nekim fizikalnim računom, nego svojom čistom vjerom. Taj čovjek kojeg ona dotiče u njenom srcu je prepoznat kao pravi Prorok i Sin Božji – zbog toga ona ima toliko čvrstu vjeru u svoje ozdravljenje.

Isus dolazi do kuće u kojoj leži mrtva djevojčica, te uzrokuje podsmijeh kod onih koji su došli oplakivati mrtvo tijelo – jer kaže da djevojčica spava. No što je smrt nego san iz kojeg se duša budi u Kraljevstvu Božjem. Ipak, Isus je gospodar smrti, te uz pomoć vjere oca toga djeteta, budi djevojčicu iz sna i vraća je u ovozemaljski život. U svemu tome Isusu je bila potrebna vjera, a to je otvorenost srca onoga koji moli, te spremnost na iznenađenje. Bog nas voli iznenaditi, raduje se našem iznenađenju, zato nas svaki dan daruje novim – malim i velikim – iznenađenjima. Otvorimo svoje srce Isusu u vjeri i dopustimo da nas svojom ljubavlju iznenadi.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja