Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 I kratka molitva prekida spone zla

/ sd

ČITANJA:

Ez 18,21-28;

Ps 130,1-8;

Mt 5,20-26

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Riječ Božju tumači s. Damjana Mihaela Barbarić:

Ako se, Gospodine, grijeha budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati?

Sigurna sam da svatko za sebe u dubini svoga bića može ponoviti ovu rečenicu i da je ponavlja često. Slabi smo i krhki ljudi, skloni grijehu. Nema čovjeka bez krivnje, bez prekršaja, bez grijeha. I što imamo pročišćeniju savjest, to jasnije vidimo i najmanje pogrješke koje učinimo pogledom, mišlju, riječima, djelima. Ono što je utješno da, ako se trudimo, da Bog pomaže, da oprašta. I nas poziva da opraštamo 70 puta 7 u danu, a onda sigurno Bog nama oprašta i više puta. Ono što nam se ne smije dogoditi da postanemo imuni na grijeh, da ne vidimo zlo koje činimo, da ne osjećamo kad nekoga povrijedimo. Za to se moramo moliti da imamo osjećaj za razlučivanje dobroga od zla.

Znamo kako djeci trebamo to ponavljati, kako ih trebamo učiti da bi i sami naučili samo razlučivati. Okolina igra veliku ulogu u tome. Društveni kontekst, premda znamo da je Bog savjest dao svakom čovjeku, ipak obrasci ponašanja koje vidimo oko sebe postaju naši obrasci po kojima nešto radimo. Stoga je itekako odgoj u ovom kontekstu važan. Nadalje, u psalmu danas čitamo kako je dobar put uzdati se u Gospodina, kako je dobro od Boga tražiti otkupljenje, ali onako iskreno, žarko, kao što straža noćna čeka zoru. Predivna usporedba. A sigurno je da je Bog stalo do našega obraćenja, stalo mu je da se popravimo. To govori i preko proroka Ezekiela danas, da želi da se popravljamo, dakako, zato je i Isus došao na zemlju, zato je prošao zemljom pokazujući milosrdne lice svoga Oca, zato je pošao u smrt kako bi krvnu žrtvu prinio i tako otkupio sve nas jednom zauvijek.

Nama je to tako teško shvatiti da je Isus zapravo žrtveno janje koje je moralo biti žrtvovano kako bi pomirio čovječanstvo s Bogom. Isus je u onom trenutku patnje nosio grijehe cijeloga svijeta, bila je to patnja koju niti jedan čovjek ne bi mogao podnijeti, Isus je svjesno prihvatio, prigrlivši križ i smrt na križu. Bog je pokazao pobjedu onoga nedjeljnoga jutra, otvorena su vrata raja svima koji žele ići tim putem. Na meni je sada i tebi, također, na nama da svatko pogleda svoj život, svoj način komuniciranja, svoj način življenja s drugima i ako ima nešto na što se srdi na drugoga, ako ima nešto protiv nekoga, da krene put obraćenja. Sve što se protivi ljubavi treba ispravljati, treba tražiti načine, jer zlo koje je u tebi, prije svega uništava tebe, a onda se to zlo prelijeva i na druge, u tvoje odnose, tvoju obitelj, tvoje okruženje. Zlo se širi, kao što se i dobro širi. Stoga je nužno potrebno tražiti načine kako prekidati spone zla u sebi, kako sebe štiti od zla oko sebe. Dobra je kratka molitva Krvi Kristova, zaštiti me! Već i tako kratka rečenica ima moć, jer je ta Kristova Krv snažna, ima moć zgaziti zlo, uništila ga je na križu i uvijek iznova ga uništava kad je zazivamo. Krvi Kristova, spasi me, otkupi me, zaštiti me, oslobodi me!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja