Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Zlatko Ćorić - Sami od sebe ne možemo učiniti ništa!

/ hkr

 

DNEVNA ČITANJA:

1Kor 15,1-8

Ps 19,2-5

Iv 14,6-14

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu:

U ono vrijeme: Reče Isus Tomi: »Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!« Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću.« Riječ Gospodnja!

Ja sam u Ocu i Otac u meni”, važna je istina koju Isus iznosi svojim učenicima. On tako onima koji su njemu najbliže otkriva samo svoju bit, da su On i Otac jedno. Sveti Ivan nam u današnjem odlomku Evanđelja donosi upravo ovaj razgovor Isusa i njegovih učenika. Isus s njima najprije počinje govor o kraljevstvu Božjemu, što je i glavna poruka svakog njegovog navještaja i djela koja čini. On tako ističe i svoj odlazak k Ocu, želeći im reći da neće uvijek biti s njima, ali da se ne uznemiruje srce njihovo jer i njima ide pripraviti mjesto u kući svoga Oca gdje ima mnogo stanova. Učenici ostaju zbunjeni nakon ovih Isusovih riječi, te su se u njihovim mislima rađala brojna pitanja koja žele postaviti svome Učitelju. U pitanjima prednjače Toma i Filip koji s nestrpljenjem traže od Isusa da im odmah otkrije Oca i njegovo kraljevstvo koje im naviješta. Međutim, Isus im daje neočekivan odgovor, kako su već vidjeli Oca i njegovo kraljevstvo koji su prisutni u njemu samome. Isus tako onima koji su ostavili sve i krenuli za njim otkriva samu svoju bit i poslanje. Kraljevstvo koje naviješta u njemu je već prisutno ovdje na zemlji, a i mi smo dionici toga kraljevstva ako vjerujemo u njega kojeg je Otac poslao. On je put u kraljevstvo, njegove riječi su istinite, i život svoj polaže da bi mi vječni život zadobili. Isus se učenicima potpuno razotkriva, u toj mjeri koliko su oni to mogli razumjeti jer to je način Božjeg djelovanja. Svima koji ga zaufano traže On se postupno otkriva, otvara naš razum da bi ga svaki dan sve više spoznavali i vjerno za njih hodili.

Draga braćo i sestre sve nas i danas Isus poziva da budemo njegovi učenici, da poput Tome, Filipa, Jakova, Petra i ostalih apostola vjerno za njim hodimo. Put kojim nas on vodi nekad će izgledati težak, često puta ćemo naići na brojne nejasnoće gdje ćemo Kristu morati postavljati brojna pitanja i tražiti odgovore. Naša vjera u Njega dolazit će i pred brojna iskušenja, ali ne zaboravimo da prokušanost naše vjere rađa postojanošću. Ipak uz sve moguće poteškoće ostanimo na putu Kristovu jer to je jedini ispravan put, a on će nam dati prave odgovore u pravo vrijeme. Djela koja On želi činiti preko svakoga od nas veća su nego možemo i zamisliti. Ako budemo ustrajni i vjerni Bog će nam se svakodnevno sve više otkrivati i suobličavati nas samom sebi, a ništa ljepše ne postoji nego biti Kristov. Sami od sebe ne možemo učiniti ništa, nego samo sjediti u strahu poput učenika kad je Isus uzašao Ocu. Ali ako zazivamo Krista da na nas izlije Duha svetoga, onda se u nama rađa novi, tj. onaj jedini istiniti čovjek stvoren na sliku Božju, koji je spreman i život dati za Krista, znajući da je bolje umrijeti nego živjeti. Čovjek koji umre za Krista ne strepi od smrti, ona je tada samo prelazak u krilo svoga Stvoritelja, a onaj koji živi samo za sebe i svoje užitke, neće imati radost ni na zemlji jer mu pitanje i strah od smrti uvijek zaokupljaju misli. Budi stoga radosni svjedok živog Krista i pleši svoj život na zemlji čineći velika djela.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja